Britten sturen papieren vliegtuigje de ruimte in

Het papieren vliegtuigje is ons allen wel bekend, maar drie Britten hebben het transportmiddel naar een hoger plan getild. Ze maakten een vliegtuig – Vulture 1 – van papier en stuurden het met behulp van een ballon vol helium met succes de ruimte in. Op een hoogte van zo’n 27.127 meter zette het vliegtuigje – met camera’s aan boord – de daling weer in.

Laten we voorop stellen dat dit niet zomaar een vliegtuigje is. Het transportmiddel bestaat weliswaar helemaal uit papier, maar is wel op bijzondere wijze samengesteld en lijkt nog het meest op een gewoon commercieel vliegtuig.

WIST U DAT…

…mensen in oktober ook al een iPhone de ruimte in stuurden?

Het grote verschil is dat dit vliegtuigje erin slaagde om de ruimte in te gaan. De drie Britten: Steve Daniels, John Oates en Lester Haines – hingen het transportmiddel aan een heliumballon. Deze knapte op zo’n 27.000 meter hoogte. Vanaf dat moment zette Vulture 1 de daling in. Het duurde zo’n 90 minuten voordat deze op aarde landde. De drie mannen achter de succesvolle vlucht hopen met hun experiment de ontwikkelingen in de ruimtevaart een boost te geven.

De hele vlucht werd door de camera’s vastgelegd. Het eerste filmpje laat het opstijgen zien en daarna is het natuurlijk tijd voor de daling.


Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd