Collega’s gaan samenwerken als er vrolijke muziek op de werkvloer draait

Wat voor effect heeft muziek op de werkvloer? Wetenschappers van de Cornell universiteit beweren dat collega’s beter samenwerken als er een liedje klinkt.

Onderzoekers Kevin Kniffin, Jubo Yan, Brian Wansink en William Schulze voerden verschillende experimenten uit om het effect van muziek op de werkvloer te onderzoeken. Tijdens ieder experiment werden deelnemers in teams van drie gesplitst. Ieder teamlid kreeg de optie om muntjes te doneren voor het team of om muntjes te houden voor persoonlijk gebruik.

Wanneer er vrolijke muziek klinkt – zoals het liedje van de serie ‘Happy Days’, ‘Brown Eyed Girl’ van Van Morrison, ‘Yellow Submarine’ van The Beatles of ‘Walking on Sunshine’ van Katrina and the Waves – zijn teamleden bereid om meer geld te doneren. Wanneer de muziek minder opgewekt is – denk aan Heavy Metal-muziek – dan houden deelnemers de muntjes voor zichzelf.

De onderzoekers analyseerden ook wat er gebeurt als er geen muziek op de achtergrond draait. Dit heeft hetzelfde effect als wanneer er droevige of zware muziek draait. “Misschien ben je er niet altijd bewust van, maar muziek speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven”, zegt wetenschapper Kevin Kniffin. “Soms is muziek amper hoorbaar – zoals in de supermarkt – terwijl het weer heel overheersend is tijdens een kerkdienst. Hoe dan ook: onze resultaten laten zien dat we beter op elkaar zijn afgestemd als we luisteren naar muziek.”

“Veel werkgevers investeren flinke bedragen en veel tijd in teambuildingdagen”, vervolgt Kniffin. “Toch laat ons onderzoek zien dat het ook anders kan en dat muziek op de werkvloer een ondergewaardeerde manier is om samenwerking te stimuleren.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd