Chocolade verkleint wellicht kans op hartziekte

Nieuw onderzoek wijst erop dat pure chocolade de kans op hart- en vaatziekten mogelijk verkleint.

De onderzoekers verzamelden 31 proefpersonen. Sommige proefpersonen kregen de opdracht om elke dag 50 gram donkere chocolade te eten. Deze chocolade bestond voor 70 procent uit cacao. Een andere groep at dagelijks donkere chocolade met een wittige uitslag, ook wel vetbloem genoemd. Een derde groep at dagelijks witte chocolade, hierin zit geen cacao. Het experiment duurde vijftien dagen. Voor en na het experiment werd onder meer de bloeddruk en bloedsuiker gemeten.

WIST U DAT…

Resultaten
De proefpersonen die donkere chocolade hadden gegeten, hadden een lager bloedsuiker en ook minder slecht cholesterol dan de mensen die witte chocolade aten. De onderzoekers stellen dan ook dat pure chocolade wellicht de kans op hartziekten verkleint doordat het een positieve invloed heeft op het bloedsuiker en cholesterol. Toch is dat geen reden om naar de supermarkt te rennen en chocolade in te gaan slaan. Want ook hier geldt: met mate. Wanneer mensen er dagelijks teveel van eten, dan komen er namelijk weer te veel caloriën en onverzadigde vetten binnen.

Vervolg
Het onderzoek krijgt nog een vervolg: de wetenschappers willen hun studie herhalen. Tijdens dit tweede onderzoek worden meer proefpersonen ingezet en wordt er ook langer chocolade gegeten.

Het is niet voor het eerst dat chocolade een goede uitwerking op het lichaam lijkt te hebben. Uit eerder onderzoek bleek ook al dat chocolade de kans op beroertes verkleint. En in augustus stelden onderzoekers van de universiteit van Cambridge vast dat chocolade het hart goeddoet.

Bronmateriaal

"Beyond apples: A serving a day of dark chocolate might keep the doctor away" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lee McCoy (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd