Moeder kopieert stijl van dochter

Dochters leren veel van hun moeders. Maar wanneer het om mode en cosmetica gaat, wenden moeders zich voor advies vaak tot hun dochters, zo blijkt.

De onderzoekers bestudeerden 343 moeders en hun dochters. De moeders waren gemiddeld 44 jaar oud. Hun dochters waren gemiddeld zestien jaren jong.

Vragen
De proefpersonen kregen diverse vragen voorgeschoteld. Bijvoorbeeld hoe oud ze zichzelf voelden, hoe modebewust ze waren, wat ze van kleding en cosmetica wisten en in hoeverre hun moeder of dochter invloed had op de kledingstijl.

WIST U DAT…

Na-apen
Moeders die hun dochter als een expert op het gebied van mode zagen en zichzelf nog heel jong voelden, hadden 25 procent kans om de kledingstijl van hun dochters na te apen. Dochters die zich ouder voelden dan dat ze waren en hun moeder als heel stijlvol zagen, hadden slechts negen procent kans om hun moeders stijl over te nemen.

Het is niets nieuws dat kinderen invloed hebben op de aankopen van hun ouders. Maar vaak gaat het dan om aankopen die ouders (deels) voor hun kinderen doen. Dit onderzoek toont voor het eerst aan dat kinderen ook invloed uitoefenen op de aankopen die ouders voor zichzelf doen. En daarmee hebben kinderen een veel grotere invloed dan gedacht.

Bronmateriaal

"ScienceShot: Like Daughter, Like Mother" - News.sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dave Parker (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd