Chinezen moeten raketafval opruimen

2.000 Chinezen zijn aangesteld om de fallout van de eerste trap van de Long March-raket op te ruimen. De raket werd afgelopen zondag gelanceerd. Wetenschappers zijn kritisch, want de fall-out bevat sporen van 1,1-dimethylhydrazine, een stof die wordt gebruikt in raketbrandstof. Deze stof kan misselijkheid en orgaanproblemen veroorzaken.

“Vaak valt afval van de lancering op een afgelegen gebied in een diep bos”, vertelt een lid van het civiele luchtdefensieteam in Guizhou. “We kunnen dit afval niet verzamelen met machines. Wij hebben geen andere keuze dan te vertrouwen op de handen en schouders van boeren, die ervoor zorgen dat het spul vervoerd wordt naar een veilige locatie.”

Hydrazines zijn zeer giftig en kunnen worden geabsorbeerd door de huid. Langdurige blootstelling aan hydrazines zorgt voor beschadigingen aan organen, zoals de lever en de baarmoeder. Daarnaast kunnen hydrazines tumoren veroorzaken. NASA waarschuwde mensen na de ramp met de spaceshuttle Columbia om brokstukken te laten liggen, omdat de ruimtevaartorganisatie bang was dat mensen ziek zouden worden.

Het gebied van de fall-out van de Chinese raket omvat zeven steden en meer dan twee miljoen mensen. Volgens China News zijn er al diverse gebouwen beschadigd door fall-out van de raket. Een stuk metaal beschadigde een overheidsgebouw in Dadi, terwijl een ander stuk in de keuken van een woonhuis terecht kwam. Een voordeel: 100.000 mensen zijn geëvacueerd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd