China stuurt astronauten naar eigen ruimtelab

Nog deze zomer stuurt China een bemand ruimtevaartuig naar het Chinese ruimtelab in aanbouw: Tiangong 1.

Dat meldt Xinhua, het Chinese staatspersbureau. De Chinese astronauten zouden ergens tussen juni en augustus de lucht ingaan.

De astronauten reizen met Shenzhou 9. Het is de bedoeling dat het ruimtevaartuig zich aan Tiangong 1 koppelt. Het is niet voor het eerst dat Tiangong 1 bezoek krijgt. Het ruimtelab ging in september 2011 de lucht in en in november volgde al een succesvolle koppeling tussen Tiangong 1 en de capsule Shenzhou 8. Toch is de missie van de astronauten wel bijzonder: zij gaan hun capsule namelijk handmatig aan Tiangong 1 koppelen.

De missie van de Chinese astronauten staat al enige tijd gepland en zal – wanneer er sprake is van een succes – zeker nog menigmaal herhaald worden. China heeft namelijk de ambitie om een eigen ruimtestation te bouwen. Tiangong 1 is het eerste onderdeel. De komende jaren worden andere capsules aan Tiangong 1 gekoppeld en zo moet uiteindelijk een flink ruimtestation ontstaan. Dit Chinese station wordt ietsje kleiner dan het ISS en moet in 2020 klaar zijn. Chinese astronauten zullen het ruimtestation gaan gebruiken voor onderzoek.

Bronmateriaal

"Launch of China's manned spacecraft Shenzhou-9 scheduled" - Xinhuanet.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd