Met behulp van een CT-scan hebben wetenschappers de geheimen van prachtig bewaard gebleven Italiaanse mummies onthuld.
De mummies zijn het werk van Giovan Battista Rini. Hij leefde van 1795 tot 1856 en bewerkte delen van overledenen zo dat ze heel lang bewaard konden blijven. Hij deed dat om de menselijke anatomie langdurig te kunnen bestuderen. En zijn missie is geslaagd: tot op heden zijn de lichamen uitstekend bewaard gebleven.
CT-scan
Onduidelijk bleef echter hoe de onderzoeker de lichamen zo goed kon conserveren. Wetenschappers hebben het geheim van Battista Rini nu proberen te achterhalen. Ze legden de mummies daarvoor in een CT-scan, zo is in het blad Clinical Anatomy te lezen. Zo bestudeerden ze acht ‘opgezette’ delen van mensen: vijf hoofden, twee borstdelen en één hart.
Chemicaliën
Uit het onderzoek blijkt dat Battista Rini er verschillende technieken op nahield. Zo lijkt het erop dat hij de lichaamsdelen regelmatig onderdompelde in chemische stoffen. Soms kwam het echter ook voor dat hij ze injecteerde met chemische stoffen. Zo zorgde hij ervoor dat ook de binnenste weefsels goed bewaard bleven. Onduidelijk is nog welke combinaties van stoffen hij toediende. De onderzoekers ontdekten nog iets opvallends. Battista Rini gaf sommige mummies kunstogen om ze er echter uit te laten zien. Achter die kunstogen bleken zich nog de echte ogen te bevinden en ook die waren prima bewaard gebleven.
De onderzoekers zijn tevreden met de behaalde resultaten. De CT-scans geven een goed beeld van de methodes die Battista Rini erop nahield. Ook hebben de wetenschappers de staat van de mummies kunnen vaststellen. En die is verbluffend.