Chimpansees ‘kraken’ oude nesten

Chimpansees zijn de krakers van het bos. Ze bouwen dagelijks nieuwe nesten, maar wel op oude funderingen, zo blijkt.

Chimpansees bouwen elke dag een nieuw nest. Ze klimmen in metershoge bomen en beginnen de takken aan te passen. Ze breken ze of buigen ze, net zolang tot er een cirkelvormig platform ontstaat. Dat bedekken ze met bladeren en takjes. En een zacht bedje is geboren.

Locatie
Onderzoekers van de universiteit van Cambridge bestudeerden de apen terwijl ze met hun nest bezig waren. In drie jaar tijd zagen ze honderden nesten gebouwd worden. De locaties die de apen voor die nesten kozen, waren opvallend.

WIST U DAT…

…chimpansees weten wat anderen denken?

Leegstaand
Van de 275 locaties werd een kwart binnen negen maanden opnieuw gebruikt. En binnen achttien maanden was de helft van alle locaties al een tweede keer gebruikt. De apen kropen niet simpelweg in het nest van een ander: nee, het nest zelf was na zo’n zes maanden al weggerot. De locaties werden vaak dus pas ‘hergebruikt’ nadat de nesten verdwenen waren.

Wat achtergebleven was, was een locatie waar de takken in precies de goede richting waren gebogen of afgebroken. Op 79 procent van de locaties hadden apen takken gebroken of gebogen, waardoor deze gedwongen werden om een andere richting te groeien. De chimpansees hadden dus een perfecte fundering achtergelaten die gretig werd hergebruikt. Volgens onderzoeker Jill Pruetz bewijst het dat de dieren vooruit kunnen plannen.

Bronmateriaal

"Chimp nest architecture has lasting foundations" - Newscientist.com
De foto in dit artikel is gemaakt door Afrika Expeditionary Force (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd