Vingerafdrukken verraden drugsgebruik

Als het aan de wetenschap ligt, kan de politie binnenkort aan uw vingerafdrukken zien of u recentelijk drugs heeft gebruikt.

Wanneer mensen drugs gebruiken, scheiden ze bepaalde stoffen uit. Onder meer via hun zweetporiën in de vingertoppen. Wetenschappers zijn met die wijsheid aan de slag gegaan en hebben een apparaatje ontwikkeld dat op zoek gaat naar sporen van drugs in vingerafdrukken.

Antistof
Het apparaatje laat antistofjes los op de vingerafdruk. Deze stofjes verbinden zich aan metabolieten: de stofjes die overblijven nadat we bepaalde stoffen hebben verbrand. De antistofjes zijn uitgerust met fluorescerende kleurtjes, maar die kleurtjes lichten alleen op wanneer de antistofjes op bepaalde metabolieten stuiten: de metabolieten die achterblijven nadat mensen drugs hebben gebruikt.

WIST U DAT…

Cocaïne
Het apparaatje is zo in staat om cocaïne, cannabis en methadon op te sporen. Ook gebruik van nicotine kan aan de vingerafdruk worden afgelezen.

Volgens onderzoeker Paul Yates biedt het apparaatje – dat klein en gemakkelijk in het gebruik is – grote mogelijkheden voor de politie. Nu worden nog regelmatig mensen aangehouden waarvan vermoed wordt dat ze onder invloed van drugs zijn. Maar dat is vaak lastig (snel) vast te stellen. Dat kan in de toekomst veranderen: het apparaatje komt binnen enkele minuten met een oordeel.

Bronmateriaal

"Drug driving test at your fingertips" - Newscientist.com
De foto in dit artikel is gemaakt door Manuel Martín Vicente (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd