Komend weekend vliegt de Cassini-ruimtesonde onder de ionosfeer van Titan. De afstand tussen de grootste maan van Saturnus en de ruimtesonde bedraagt op het hoogtepunt slechts 880 kilometer. Het is de enige kans voor Cassini om vast te stellen of Titan een eigen magnetosfeer heeft.
Aangezien Cassini voor het eerst onder de ionosfeer van Titan vliegt, heeft de ruimtesonde geen last van het magnetisch veld van Saturnus. Als de magnetometer dus magnetische sporen vindt, dan zijn deze afkomstig van Titan en is dit een bewijs dat de maan een eigen magnetisch veld heeft.
Eerdere metingen van Voyager en Cassini, op grotere hoogtes, tonen aan dat titan niet over een groot magnetisch veld beschikt. Dit betekent echter niet dat Titan’s veld niet bestaat. Het is aannemelijk dat Titan een klein magnetisch veld heeft, maar voorlopig ontbreken de bewijzen nog.
Planeten als Saturnus en de aarde wekken een magnetisch veld op door een dynamo-mechanisme. Bij een dynamo leidt beweging van een conductieve massa in de aanwezigheid van een magnetisch veld tot het in stand houden van dat magnetisch veld. De dynamotheorie stelt dat de aanwezigheid van conductieve vloeistoffen of gassen zoals de vloeibare metallische buitenkern en vaste binnenkern van de aarde, of het geïoniseerde gas van de zon de betreffende magnetosferen in stand houdt.