Camera’s herkennen abnormaal gedrag

In een stad als Amsterdam kan de gemeente veel camera’s ophangen om criminele activiteiten in de gaten te houden, maar wie gaat al die camerabeelden bekijken? De oplossing: camera’s met speciale sensoren die abnormaal gedrag herkennen, zoals een overval of een vechtpartij.

De Australische firma Digisensory Technologies ontwikkelde de sensor om de veiligheid in steden te verbeteren. Dankzij de sensoren kunnen politieagenten op meerdere plekken tegelijkertijd zijn.

Bijvoorbeeld: een actie waarbij iemand zijn vuist opsteekt naar een ander persoon kan gezien worden als ‘abnormaal gedrag’. Als er sprake is van abnormaal gedrag, dan geeft de sensor een seintje door aan een politieagent in het commandocentrum. De agent bepaalt vervolgens of er daadwerkelijk sprake is van een criminele handeling en kan verdere acties ondernemen.

Toch zal het nog veel moeite kosten om abnormaal gedrag en normaal gedrag te filteren. Een rij mensen voor een pinautomaat kan bijvoorbeeld gezien worden als een overval. Kortom, er is veel data nodig om alledaagse situaties niet als abnormaal te zien.

De gedragsgevoelige camera’s worden gebruikt in East Orange (New Jersey). Sinds het gebruik van camera’s daalde het aantal criminele activiteiten in de stad aanzienlijk. Is het een kwestie van tijd voor deze techniek ook in Nederland en België gebruikt gaat worden?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd