Waarom chimpansees elkaar aanvallen en doden

Chimpansees vermoorden leden van andere groepen om hun eigen territorium uit te breiden. Dit is de conclusie van een tienjarige studie in Oeganda. In dit decennium zagen onderzoekers hoe achttien chimpansees werden vermoord door leden van een andere clan.

Het gebied waar twee derde van de dodelijke incidenten plaatsvonden, werd in de zomer van 2009 overgenomen door de 150 Ngogo-chimpansees. Hierdoor groeide het territorium van de bende met 22 procent.

“Toen de Ngogo-chimpansees het gebied opeisten wisten we direct dat ze achter de moorden zaten”, zegt gedragsecoloog John Mitani van de universiteit van Michigan. “Nu weten waarom chimpansees agressief zijn.”

In de meeste gevallen worden jonge chimpansees gedood. waarschijnlijk omdat kinderen een makkelijker doelwit zijn dan volwassen chimpansees.

Wetenschappers zijn er overigens nog niet uit of territorium het enige punt is waarom de apen agressie gebruiken. Het is ook mogelijk dat chimpansees geweld gebruiken om zo nieuwe vrouwen naar de Ngogo-gemeenschap te lokken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd