Buigzame telefoon: komt-ie eraan?

Nokia presenteert een telefoon met een buigzaam scherm. Een prototype. Het bewijs dat de technologie er nu echt komt?

Wetenschappers werken al een tijdje aan deze bijzondere technologie die moet leiden tot een heel nieuwe interface. U drukt niet meer (alleen) op het scherm of op knopjes, maar u buigt en draait en trekt aan uw telefoon.

Paperphone
We hebben al wel wat prototypes voorbij zien komen. De Paperphone bijvoorbeeld. Als u het hoekje van deze telefoon ombuigt, gaat u naar een ander item van het menu. En door een ander hoekje om te vouwen, kunt u uw muzieklijst oproepen.

Afstandsbediening
En in Japan zijn ze zelfs al een stapje verder. Daar worden mogelijk volgend jaar al de eerste buigzame afstandsbedieningen geïntroduceerd. Door deze te draaien, kunt u het volume aanpassen en buigen brengt u op een andere zender.

Nokia
Volgens CNET.com is ook Nokia enthousiast over de technologie. De fabrikant presenteerde tijdens de bijeenkomst Nokia World een prototype dat met buig- en draaibewegingen bestuurd kan worden. Of zo’n toestel op korte termijn op de markt komt, is onduidelijk. Maar fabrikanten zijn er dus mee bezig. Maar of gebruikers zo’n verplicht met twee handen te bedienen toestel gaan verkiezen boven een toestel met alleen een touchscreen?

Roel Vertegaal, de bedenker van de Paperphone heeft alle vertrouwen in de technologie. “Alles gaat er binnen vijf jaar zo uitzien en zo aanvoelen,” stelt hij. In die jaren mogen we nog wel wat verbeterslagen verwachten. Zo werken onderzoekers aan flexibele OLED-schermen die zelfs uit kunnen worden gerekt en buigzame batterijen. En dat biedt mogelijkheden. Wellicht kunt u uw telefoon straks niet alleen buigen, maar ook oprollen zodat deze minder ruimte inneemt. En met de OLED-schermen die u uit kunt rekken, kunt u uw smartphone gemakkelijk groter trekken zodat het een tablet wordt. Dat zijn – naast de nieuwe interface – echt interessante opties. De vraag lijkt dan ook niet of, maar wanneer deze technologie de markt gaat bestormen.

Bronmateriaal

"Flex it, baby! Nokia's new interface is seriously twisted" - Cnet.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd