Hitte en droogte maakt van de Britse rivieren slootjes. Hierdoor komen vissen vast te zitten in kleine, geïsoleerde poeltjes. Ze lijken gedoemd om een droge dood te sterven, maar de Britten grijpen keihard in: ze hebben al duizenden vissen stuk voor stuk naar nattere oorden gebracht.
Het ministerie van Milieu heeft er mensen op uit gestuurd om de vissen uit bijna droogstaande poeltjes te redden. De dieren worden met behulp van netten gevangen en vervolgens in een watertank geplaatst. Een vrachtwagen brengt de tanks naar gebieden waar de rivier nog wel weelderig stroomt.
Uitzonderlijk
Volgens experts is het al zes maanden lang uitzonderlijk droog in Groot-Brittannië. De laatste keer dat er zo weinig regen viel, was in 1953. Sommige rivieren staan extreem laag; de waterstand reikt ten opzichte van de normale situatie maar tot twintig procent. Vandaar dat het ministerie van Milieu wordt gedwongen om in te grijpen. Sinds begin juli zijn er negentien reddingsoperaties uitgevoerd. Hierbij werden voornamelijk zalm, forel en alen van een gewisse dood gered.
Zuurstof
“Het is eigenlijk heel apart dat we vissen uit rivieren moeten redden,” vertelt één van de ambtenaren, Simon Whitton. “We doen dit soort reddingsoperaties vooral in kleine meren waar door de beperkte stroming een tekort aan zuurstof is ontstaan.”
Ander systeem
Vooral het noordwesten van Engeland is hard getroffen door de droogte. Normaal zou hier al zo’n 50 centimeter regen gevallen moeten zijn, maar de regenmeter blijft steken op 27 centimeter. Volgens wetenschappers wordt de droogte veroorzaakt door een verandering in het weersysteem boven de Atlantische Oceaan. “Er bevindt zich boven de Azoren een permanent hoge luchtdruk en boven IJsland hangt een lagedrukgebied,” legt onderzoeker Benjamin Lloyd-Hughes uit. “Hierdoor ontstaan tussen deze gebieden stormen. Meestal resulteert dat in regen boven de westelijke kust van Groot-Brittannië. Maar dit jaar zijn de drukgebieden zwakker en passeren de stormen het zuiden van Engeland.”
Ook de mens lijdt onder de droogte. Zo mag er in bepaalde delen van Groot-Brittannië niet meer gesproeid worden. Waterbedrijven zien hun reserves ondertussen toch al rap teruglopen en zijn genoodzaakt om water uit rivieren te halen om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Maar er is hoop: volgens meteorologen zou er komende week weer wat regen in het noorden van Engeland vallen.