ISS kampt met voortdurende panne

Het Internationaal Ruimtestation ISS kampt met panne. Dat meldt een medewerker van de Russische vluchtleiding Tsoup in een mededeling. Volgens de verklaring viel op 5 juli onder meer de zuurstofvoorziening uit in het Amerikaanse segment. Toch verkeren de zes opvarenden niet in gevaar.

“De ISS-bemanning wordt niet bedreigd,” zegt men bij Tsoup. “Onze eigen Russische Zvezda biedt met de Electron-zuurstofgenerator soelaas en bovendien is er ook zuurstofvoorziening in één van de twee Soyuz-capsules die aan het ISS zijn gekoppeld.”

Het lijkt erop dat de bemanning van het ISS geplaagd wordt door pech. Ook het prijzige toilet – dat maar liefst 19 miljoen dollar kostte – lijkt defect te zijn. Dat is op dit moment geen groot probleem, want de Russen hebben ook nog toiletten.

De panne komt vlak na de mislukte koppeling van vorige vrijdag, toen een onbemande Russische cargo er niet in slaagde zich vast te maken aan het station. Dat kwam vermoedelijk door televisie-signalen van binnen het ISS, die tijdens een tweede poging werden uitgeschakeld. Het is niet bekend of zich nog meer storingen hebben voorgedaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd