Britse coronavariant nu ook aangetroffen bij Amerikaanse hond en kat

Hoewel beide huisdieren een paar keer hebben geniest, lijkt er verder niet veel aan de hand te zijn.

Ondertussen zijn er enkele gevallen bekend van onder andere katten, honden, nertsen en een tijger die besmet zijn geraakt met het originele coronavirus. Waarschijnlijk hebben deze dieren het virus door toedoen van hun eigenaren of verzorgers onder de leden gekregen. Wetenschappers komen nu met een nieuwe melding. Want nu is ook de Britse coronavariant voor het eerst aangetroffen bij een Amerikaanse hond en kat.

Britse coronavariant
Het gaat om een hond en kat uit hetzelfde huishouden die in het Texaanse Brazos County wonen. Nadat bij hun baasje COVID-19 was vastgesteld, werden beide huisdieren twee dagen later getest. Hoewel de hond als de kat weinig ziekteverschijnselen vertoonden, bleken ze toch beide besmet te zijn met de Britse coronavariant. Op een enkele nies na, lijkt er verder niet veel aan de hand te zijn. Iets later zijn er ook in Engeland enkele gevallen gemeld.

Dieren en corona
Deze voorvallen onderstrepen wederom dat ook dieren het coronavirus en varianten onder de leden kunnen krijgen. Hoewel dieren dus vatbaar zijn, vertonen ze doorgaans geen tot milde klachten. Sinds juni 2020 zijn er in en rondom Brazos County zo’n 450 dieren op het coronavirus getest, nadat tenminste één persoon uit het huishouden besmet bleek te zijn. Ongeveer 60 huisdieren bleken vervolgens ook een SARS-CoV-2-infectie onder de leden te hebben. Minder dan een kwart van de dieren vertoonde echter rond de tijd van de diagnose ziekteverschijnselen. Bovendien reiken de waargenomen klachten niet verder dan een nies, een hoest, diaree of een wat verminderde activiteit. Daarnaast herstelden alle symptomatische dieren vanzelf en hoefde er geen dierenarts aan te pas te komen.

Belang
Hoewel dieren dus beduidend minder ziek worden van het coronavirus dan mensen, is het volgens het onderzoeksteam wel heel belangrijk om de ontwikkelingen in de gaten te houden. “De overdracht van SARS-CoV-2 bij dieren in en rond huishoudens én genetisch onderzoek naar het virus in geïnfecteerde huisdieren, zijn beide van cruciaal belang om de overdracht en de evolutie van het virus te begrijpen,” zegt onderzoeker Sarah Hamer. “Bovendien kunnen we hierdoor beter voorspellen wat er daarna kan gebeuren.” De onderzoekers willen bijvoorbeeld achterhalen of onze huisdieren – die niet gevaccineerd worden – betrokken kunnen blijven bij de overdracht van het virus, inclusief opkomende varianten.

Persoon op persoon
Op dit moment zijn er nog geen gevallen bekend van besmette huisdieren die mensen hebben besmet. De kans hierop wordt bovendien heel klein geacht. Tot zover we weten verspreidt SARS-CoV-2 zich voornamelijk van persoon tot persoon via druppeltjes die bijvoorbeeld vrijkomen als mensen hoesten, niezen of praten. Toch worden voorzorgsmaatregelen voor mensen met huisdieren geadviseerd. “De studie benadrukt dat huisdieren ook besmet kunnen raken met varianten van SARS-CoV-2,” stelt onderzoeker Casey Barton Behravesh. “Omdat dit virus zich dus kan verspreiden van mens op dier, is het belangrijk dat mensen met COVID-19 uit de buurt van hun huisdieren en andere dieren blijven. Op die manier wordt de verspreiding van het virus op dieren voorkomen.” Bovendien is bekend dat de Britse coronavariant een stuk besmettelijker is dan het originele virus. En dus is waakzaamheid geboden.

Onderzoek naar de besmetting van huisdieren in huishoudens waarin mensen onlangs zijn gediagnosticeerd met COVID-19, gaat door. Want alleen op die manier kunnen we meer te weten komen over de overdracht van SARS-CoV-2 tussen mensen en dieren, de mogelijke impact van het virus op de gezondheid van dieren en of dieren het virus mogelijk ook in stand kunnen houden. De angst heerst namelijk dat de dieren een coronareservoir kunnen vormen, waaruit ze vervolgens ook weer mensen infecteren. We kunnen dieren echter niet vragen om mondkapjes te dragen of 1,5 meter afstand te houden. En daarom is het belangrijk dat we voorkomen dat dieren in de eerste plaats besmet raken. Als contact niet kan worden vermeden, verzoeken de onderzoekers de besmette baasjes mondkapjes te dragen wanneer ze zich in de buurt van hun huisdieren bevinden en hun handen goed te wassen wanneer ze hen aaien. Ondertussen laat de eigenaar van de met de Britse coronavariant besmette hond en kat weten dat beide huisdieren zijn hersteld en in goede gezondheid verkeren.

Meer weten…

…over de besmetting van dieren met COVID-19 en waarom we kosten wat het kost moeten voorkomen dat wilde dieren het virus krijgen? Lees het hier!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd