Brits bedrijf gaat Android-telefoon lanceren

Telefoons worden tegenwoordig niet alleen gebruikt om mee te bellen of te sms’en. Het Britse bedrijf Surrey Satellite Technology Limited gaat later dit jaar een Strand-1-satelliet lanceren met een Android-telefoon aan boord. Ingenieurs van SSTL gaan onderzoeken of smartphones geïntegreerd kunnen worden in satellieten en of een telefoon een kleine satelliet kan besturen.

De grote vraag is: kan een Android-telefoon lange tijd functioneren in een koud vacuüm?

“Als een smartphone werkt in de ruimte, dan opent dit deuren voor mensen en bedrijven die tot nu toe geen ruimtemissie konden betalen”, legt hoofdonderzoeker Chris Bridget uit. “Het zou de ruimtevaartindustrie op z’n kop zetten.”

Speciale apps
Bridget is van mening dat gratis mobiele besturingssystemen als Android perfect zijn om speciale applicaties voor te ontwikkelen, bijvoorbeeld applicaties voor satellieten. Wanneer een bedrijf een satelliet bouwt, dan kunnen medewerkers deze applicaties goedkoop aanschaffen, waardoor de totaalprijs laag blijft.

Fractie van de prijs
“Daarnaast bevatten smartphones erg veel kleine componenten, zoals sensoren, videocamera’s en GPS-systemen. Deze componenten wegen en kosten slechts een fractie van de componenten in huidige satellieten.”

Eerste keer?
Het is overigens niet de eerste keer dat een bedrijf een Android-telefoon lanceert. In december 2010 lanceerde Google een paar Nexus S-telefoons. Na de vlucht waren de telefoons niet beschadigd en functioneerden ze nog steeds naar behoren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd