De medische wetenschap is in staat om tumoren aan te pakken. Maar het probleem is dat kankercellen de tumor kunnen verlaten en door het lichaam gaan reizen. De ongrijpbare cellen zijn dan lastig op te sporen en te bestrijden. Maar dat kan op korte termijn wel eens gaan veranderen. Wetenschappers hebben het gen dat kankercellen aanmoedigt om zich te verspreiden, ontdekt.
Zodra een reizende kankercel ergens landt, kan deze een tweede tumor gaan vormen. Deze tumoren zijn een stuk lastiger te behandelen dan de eerste. Door te voorkomen dat kankercellen überhaupt op reis gaan, moet een groot aantal sterftegevallen door kanker voorkomen kunnen worden, zo beredeneren de wetenschappers.
Afremmen
Er is een stofje – Smad7 – dat cellen die zich willen verspreiden, afremt. Het gen WWP2 breekt dit stofje echter af en helpt de kankercellen zo alsnog los te komen van de oorspronkelijke tumor. Door dit gen te blokkeren, moeten wetenschappers in theorie in staat zijn om de verspreiding van schadelijke cellen een halt toe te roepen.
WIST U DAT…
Belangrijk
“Ik denk dat we echt iets belangrijks op het spoor zijn,” stelt onderzoeker Andrew Chantry. “De ontdekking kan leiden tot een nieuwe generatie medicijnen die gebruikt kunnen worden om de verspreiding van agressieve vormen van kanker te stoppen.” De wetenschappers en chemici slaan nu de handen ineen om zo’n medicijn te ontwikkelen.
Hoewel de resultaten hoopgevend zijn, blijven experts voorzichtig. WWP2 is namelijk niet het enige gen dat de kanker verder helpt. Er zijn nog veel meer genen die ervoor zorgen dat kanker zich verspreidt en kan groeien.