Opgewonden schimmel laat zich door niets tegenhouden

Als de schimmel Candida albicans zin heeft in seks dan moet het ook direct gebeuren. En als er geen schimmel van het andere geslacht aanwezig is, dan deinst het organisme er niet voor terug om het dan maar met een schimmel van het eigen geslacht te doen. Dat blijkt uit onderzoek. Onsmakelijk detail: de schimmels leven ook in ons lichaam. Voornamelijk in de maag en darmen.

De schimmel Candida albicans raakt opgewonden door chemische signalen (ook wel feromonen genoemd) die deze van soortgenoten opvangt. Maar uit onderzoek blijkt dat de schimmel ook opgewonden raakt als andere soorten deze chemische stofjes vrij laten komen. En dat zorgt voor een probleem: de schimmel kan met die andere soorten niet paren. Om toch aan die drang gehoor te geven, neemt de schimmel zijn toevlucht tot de dichtstbijzijnde geschikte sekspartner. Of deze dan van hetzelfde of andere geslacht is, maakt niet uit.

Ongebruikelijk
Het is niet heel ongebruikelijk dat dieren op de feromonen van andere soorten reageren. Wat wel vreemd is, is dat dit tot geslachtsgemeenschap leidt.

WIST U DAT…

er schimmels zijn die zelf wind creëren om hun zaden verder te kunnen verspreiden?

Infectie
De schimmel komt zoals gezegd ook voor in mensen. Over het algemeen doet deze de mens geen kwaad, maar de schimmel kan weliswaar uitgroeien tot een nare infectie. Hoe zo’n infectie ontstaat, is onduidelijk. Maar wetenschappers hebben door dit onderzoek wel een idee gekregen.

Dat de lat bij de schimmel Candida albicans zo laag ligt, kan ook gevolgen hebben voor dragers van deze schimmel (onder meer de mens). Het is mogelijk dat de schimmel ook op feromonen uit de omgeving (lees ons lichaam) reageert en zo onder meer infecties tot stand laat komen. Wellicht geven wij dus onbewust zelf het startsein voor het ontstaan van zo’n infectie.

Bovenstaande foto is gemaakt door Graham Colm (via Wikipedia.org).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd