Bonobo’s bespreken goed voedsel

Bonobo’s praten onderling over hoe goed het voedsel is, zo blijkt. Het bewijst dat de dieren ongelofelijk intelligent zijn.

Wetenschappers hebben ontdekt dat de apen elkaar tot in de kleinste details vertellen wat ze van de kwaliteit van het voedsel vinden. De dieren doen dat door een combinatie te maken van vijf kreten. Op basis van deze ‘gesprekken’ weten apen precies waar ze het beste op zoek kunnen gaan naar lekker eten.

Geluiden
Wanneer een bonobo eten vindt, gromt hij. Maar daar blijft het niet bij: het dier maakt nog enkele kreten. Wat ze daarmee communiceerden, was onduidelijk. Schotse wetenschappers besloten het uit te zoeken.

WIST U DAT…

bonobo’s die echte moederskindjes zijn vaker en betere seks hebben?

Onderzoek
Ze bestudeerden de bonobo’s terwijl deze allerlei soorten fruit tegenkwamen in hun hok. Bepaald fruit was heel geliefd. Ander fruit was wat minder populair. De kreten van de apen bleken nauw samen te hangen met die verschillen. Als de bonobo’s iets heel lekker vonden, maakten ze heel andere geluiden dan wanneer ze minder lekker fruit tegenkwamen.

Meer moeite
De wetenschappers namen de kreten op en lieten ze aan andere apen horen. Deze lieten zich door de kreten naar het goede voedsel leiden. Zo deden de apen veel meer moeite om een plaats met goed voedsel te bereiken.

Indrukwekkend, zo stelt onderzoeker Zanna Clay. “Deze dieren zijn heel intelligent en dit soort onderzoeken laat zien dat ze in staat zijn om meer te weten te komen door naar de kreten van anderen te luisteren.” Hoewel de ‘taal’ van de bonobo’s in niets op onze taal lijkt, zijn er tussen een luisterende bonobo en een mens wel wat overeenkomsten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd