Dragon-capsule krijgt duurzaam ontsnappingsmechanisme

Wanneer astronauten in de toekomst in een Dragon-capsule gelanceerd worden, dan is het de bedoeling dat ze later weer veilig landen op aarde. Stel, er gaat iets mis tijdens de lancering, dan treedt een ontsnappingsmechanisme in werking. Hierdoor landen de astronauten alsnog veilig op aarde. Ook de Saturn V-raketten uit het Apollo-tijdperk hadden zo’n ontsnappingsmechanisme, al was dit mechanisme nog niet zo duurzaam. Het bedrijf SpaceX heeft echter een briljant idee bedacht om de ontsnappingsmodule van de Dragon-capsule zo duurzaam mogelijk te maken.

De Apollo-capsule bovenop de Saturn V-raket had een Launch Escape System (zie afbeelding rechts). Als de raket in brand zou vliegen, dan kon het Launch Escape System de Command Module afkoppelen van de raket. Dankzij een extra voorraadje brandstof kon het Launch Escape System de Command Module op een andere plek laten landen, bijvoorbeeld een paar kilometer bij het lanceerplatform vandaan.

Als een lancering van een Saturn V-raket succesvol verliep, dan werd het Launch Escape System niet gebruikt. Kostbare brandstof en perfecte motoren gingen dan verloren.

WIST U DAT…

Duurzamer
Het ontsnappingsmechanisme van SpaceX werkt ongeveer hetzelfde, alleen bevinden de ontsnappingsmotoren zich aan de zijkant van de capsule. Stel, het ontsnappingsmechanisme wordt niet geactiveerd, dan kan de brandstof alsnog gebruikt worden tijdens de missie, bijvoorbeeld om een manoeuvre in de ruimte te maken.

Of op aarde
Kunnen de brandstof en de motoren niet in de ruimte gebruikt worden? Dan neemt de Dragon-capsule de niet gebruikte onderdelen mee naar de aarde! Zo kunnen ze alsnog opnieuw worden gebruikt en bespaart SpaceX veel geld.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd