Bloom box: een hype of de belangrijkste uitvinding ooit?

Energie in een doosje: zo beschrijft K.R. Sridhar – oprichter van Bloom Energy – de Bloom box. De Bloom box is een nieuw soort brandstofcel, dat elektriciteit produceert door zuurstof in de lucht te combineren met elk soort brandstof, zoals zonne-energie, gas en biogas. Een Bloom box is voldoende om één Europees huis te voorzien van elektriciteit.

In een Bloom box – ter grootte van een grapefruit – vindt geen verbranding plaats. De chemische reactie is efficiënt en schoon. Momenteel kost een grote Bloom energy server 700.000 tot 800.000 dollar per stuk, maar binnen vijf tot tien jaar zijn er kleinere Bloom boxen die minder dan 3.000 dollar kosten. Sridhar kreeg het idee tijdens het ontwerpen van een apparaat voor NASA om zuurstof op Mars te genereren. De Bloom box werkt de andere kant op. In plaats van dat zuurstof wordt gegenereerd, gebruikt het apparaat zuurstof als één van de inputs.

Momenteel gebruiken twintig bekende bedrijven Bloom Energy. Google, eBay, FedEx en Walmart beweren dat de Bloom box veel energie bespaart. Zo heeft eBay vijf Bloom boxen, die biogas gebruiken. De afgelopen negen maanden bespaarde het Amerikaanse bedrijf meer dan 100.000 dollar aan energiekosten. Volgens CEO John Donahoe van eBay genereren de vijf boxen vijf keer zoveel stroom als de 3.000 zonnecellen op de daken van de gebouwen van eBay.

Eén van de critici van Bloom Energy is Michael Kanellos van Green Tech Media. Hij beweert dat – indien Sridhar slaagt om de technologie betaalbaar en efficiënt te maken – dat andere bedrijven het dan met gemak over kunnen nemen. “Hoe groot is de kans dat jij en ik over tien jaar een Bloom box in onze kelders hebben”, vroeg CBS-verslaggever Leslie Stahl aan Kanellos. Zijn antwoord: “Twintig procent, maar er staat wel G.E. (General Electric, red.) op.”

Verdere details over de Bloom box zijn op dit moment nog niet bekend. Het is nog één groot geheim. Op de website van Bloom Energy telt op dit moment een klok af. Is dit een hype of gaat de Bloom box de wereld veranderen?


Watch CBS News Videos Online

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd