Bloemen doen patiënt goed

   GEZONDHEID   Steeds meer ziekenhuizen doen bloemen in de ban. Ze zouden teveel bacteriën bevatten en een risico zijn voor de gezondheid van patiënten. Onderzoek laat echter iets heel anders zien: bloemen helpen de patiënt sneller te herstellen. Goed nieuws voor bloemisten en winkeliers in ziekenhuizen.

  Het water waarin de bloemen staan, zou teveel bacteriën bevatten. Onderzoek wijst uit dat er geen enkel bewijs is dat patiënten ooit door dit water ziek zijn geworden. Uit gesprekken met ziekenhuismedewerkers bleek dat de zusters de bloemen vooral om praktische redenen in de ban doen.

  Volgens de onderzoekers is het geven en ontvangen van bloemen een fenomeen dat cultureel heel belangrijk is. Dat de bloemen in veel ziekenhuizen in de ban zijn gedaan, is dan ook verbazingwekkend, meent Simon Cohn, een medisch antropoloog van de Cambridge Universiteit. “Het lijkt erop dat dit (het verbieden van bloemen, red.) een veel grotere verandering reflecteert: een verzorgingsmodel waarin weinig tijd en plaats is voor rommelige en onduidelijke elementen.”

  Eerdere onderzoeken toonden aan dat bloemen op korte en op lange termijn goed zijn voor de patiënt. De stemming, het sociale gedrag en geheugen zou er met bloemen bij het bed op vooruitgaan. Een ander onderzoek ging nog een stapje verder: patiënten met planten en bloemen in de buurt hebben minder last van pijn, angst en vermoeidheid. Bovendien waren zij positiever ingesteld.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd