Blaastest voor de diëter: nieuw apparaatje vertelt of u momenteel vet verbrandt

dieter

Er zijn tegenwoordig tal van diëten en trainingsprogramma’s die beweren u van extra kilo’s af te helpen. Maar een gemakkelijke en snelle manier om te achterhalen of een dieet of trainingsprogramma in uw geval werkt, is er helaas niet. Wetenschappers brengen daar verandering in. Ze komen met een apparaatje dat aan de hand van uw adem kan achterhalen of u op dat moment lichaamsvet afbreekt of niet.

Wanneer we lichaamsvet afbreken, is dat in onze ademhaling zichtbaar. Tenminste: als u daar de juiste apparaatjes voor hebt. Want zodra we lichaamsvet afbreken, ontstaat aceton. Dit komt in ons bloed en uiteindelijk in onze longen terecht. Mensen die vet verbranden, ademen dan ook relatief grote hoeveelheden aceton uit.

WIST U DAT…

…de zee-anemoon de mensheid wellicht kan bevrijden van obesitas?

Te groot
Dat gassen in onze ademhaling ons meer over ons lichaam kunnen vertellen, is niet nieuw. Maar de apparaten die onderzoekers gebruiken om bijvoorbeeld vast te stellen hoeveel aceton we uitademen, zijn groot en niet geschikt voor huis-tuin-en-keuken-gebruik. Wetenschappers hebben nu echter een draagbaar apparaatje ontwikkeld dat de hoeveelheid aceton in uw ademhaling kan opmerken. En daarmee kan nu in principe iedereen heel gemakkelijk en snel vaststellen of hij of zij nu vet afbreekt of niet, zo stellen de onderzoekers in het blad Journal of Breath Research.

Experimenten
De eerste experimenten met het apparaatje zijn veelbelovend. De onderzoekers verzamelden een aantal gezonde, volwassen proefpersonen. De proefpersonen werden op een dieet en aan het sporten gezet. Ze verbrandden daarbij lichaamsvet én hadden significant hogere concentraties aceton in hun ademhaling. “Deze resultaten bewijzen dat ons prototype praktisch en handig is voor het zelf monitoren van de verbranding van vet,” zo schrijven de onderzoekers.

De wetenschappers verwachten dat hun apparaatje een waardevolle bijdrage kan leveren aan het voorkomen en aanpakken van obesitas.

Bronmateriaal

"A prototype portable breath acetone analyzer for monitoring fat loss" - IOP.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door jacsonquerubin (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd