Termieten gaan headbangen als gevaar dreigt

  termieten

  Als termieten zich bedreigd voelen, gaan ze met hun kopjes tegen de grond slaan. Ze creëren zo trillingen die dienst doen als waarschuwingssignaal voor andere termieten. Dat blijkt uit Duits onderzoek.

  Termieten leven voornamelijk in de grond. Ze creëren vanuit hun nest gangetjes die uitkomen bij plaatsen met veel voedsel. In een nest heeft iedereen een eigen taak. Zo zijn er bijvoorbeeld werkers en soldaten.

  WIST U DAT…

  …oudere termieten soms zelfmoordterroristen worden?

  De onderzoekers bestudeerden termieten in Zuid-Afrika en ontdekten dat soldaten op het moment dat gevaar dreigt, opmerkelijk gedrag gaan vertonen. Ze heffen hun hoofd ongeveer een centimeter hoog op om het vervolgens met flinke snelheid op de grond te laten vallen. Termieten uit het geslacht Macrotermes deden dat met een frequentie van 11 hertz (oftewel elf slagen per seconde). Termieten uit het geslacht Odontotermes met een frequentie van 19 hertz. Dat schrijven onderzoekers in het blad The Journal of Experimental Biology.

  Zodra soldaten in de buurt het headbangen van andere soldaten opmerkten, gaan ze zelf ook met hun kopjes op de grond slaan. Zo kan het waarschuwingssignaal zich over een grote afstand verspreiden. Werkers reageren op het waarschuwingssignaal door zich in het nest terug te trekken.

  Bronmateriaal

  "Vibrational long-distance communication in the termites Macrotermes natalensis and Odontotermes sp." - Biologists.org
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Scott Bauer (via Wikimedia Commons).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd