Bezit ook de piramide van Cheops verborgen kamers?

Nieuw onderzoek suggereert voorzichtig dat de beroemde Grote Piramide van Gizeh iets te verbergen heeft: twee ruimtes om precies te zijn.

Tot die conclusie komen onderzoekers binnen het ScanPyramids-project. Zoals de naam al doet vermoeden, worden de Egyptische piramides binnen dit project aan allerlei scans onderworpen. De onderzoekers hopen zo de geheimen van deze millennia oude gebouwen te ontrafelen.

De reeds bekende ruimtes en gangen in de piramide. Afbeelding: ScanPyramids.
De reeds bekende ruimtes en gangen in de piramide. Afbeelding: ScanPyramids.
Muonen
In 2015 onthulde een warmtescan van de piramide van Cheops al twee ‘afwijkingen’. En onderzoekers hebben deze afwijkingen nu onder meer met behulp van een techniek die ‘muografie’ wordt genoemd, nader bestudeerd. Deze techniek maakt handig gebruik van deeltjes – muonen – die continu op het oppervlak van de aarde ‘regenen’. Hoewel deze deeltjes honderden meters diep in materiaal door kunnen dringen, reizen ze gemakkelijker door lege ruimtes dan door steen (of andere materialen met een grote dichtheid). De onderzoekers plaatsten instrumenten die muonen kunnen detecteren in een reeds bekende gang in de piramide om zo te achterhalen of zich ergens boven die gang wellicht ons nog onbekende ruimtes bevonden.

Twee ruimtes
Het onderzoek suggereert dat de piramide zeker twee verborgen ruimtes herbergt. Eén van deze ruimtes bevindt zich aan de noordoostzijde van de piramide, op een hoogte van ongeveer 105 meter. Deze ruimte zou ongeveer 9 vierkante meter groot zijn. Daarnaast wijzen de metingen op de aanwezigheid van een tweede ons tot voor kort onbekende ruimte die de vorm lijkt te hebben van een gang. Onduidelijk is nog welke vorm en grootte deze ruimte heeft.

Een schematisch overzichtje van de ruimte die achter de noordkant van de piramide schuilgaat. De exacte vorm en grootte van deze ruimte moet nog worden bepaald. Afbeelding: ScanPyramids.
Een schematisch overzichtje van de ruimte die achter de noordkant van de piramide schuilgaat. De exacte vorm en grootte van deze ruimte moet nog worden bepaald. Afbeelding: ScanPyramids.

Wordt vervolgd
Het onderzoek gaat ondertussen verder. Wetenschappers blijven in de piramide muonen opvangen en hopen begin volgend jaar meer bekend te kunnen maken.

Nog meer verborgen kamers?
Overigens is de piramide van Cheops niet de enige piramide waarvan vermoed wordt dat deze verborgen ruimtes bezit. Datzelfde wordt sinds kort vermoed van het graf van Toetanchamon.

Eerder onthulden onderzoekers binnen het ScanPyramids-project al hoe de beroemde Knikpiramide van farao Sneferu in elkaar steekt. Hun onderzoek wees uit dat de piramide twee gangen telt die elk uitkomen in een kamer. De Knikpiramide bleek niet over een verborgen kamer – die wetenschappers lang in de piramide vermoedden – te beschikken.

Bronmateriaal

Persbericht 'Premiers résultats concluants grâce à la muographie dans la pyramide de Kheops' - HIP

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd