Bescherm uw digitale leven na uw dood

Ieder mens sterft een keer. Dat is een feit. Maar wat gebeurt er na uw dood met uw Twitter-account, uw Facebook-gegevens en alle e-mails? Verdwijnen die? Niet als het aan de makers van Legacy Locker ligt! Voor een relatief klein bedrag blijven uw digitale gegevens voor altijd opgeslagen. Hieronder vallen ook een ingescand testament of de gegevens van een bankrekening.

Legacy Locker is het geesteskind van Jeremy Toeman. Hij maakte zich druk over wat zijn kinderen zouden missen als hij plotseling zou sterven. “Ooit is mijn weblog belangrijk voor hen”, zegt hij tegen persbureau AFP. “Net zoals u een oude foto van uw grootvader tegenkomt, en u afvraagt wat het verhaal achter de foto is.”

Wanneer iemand met een Legacy Locker-account sterft, dan krijgt zijn of haar kind of kleinkind een wachtwoord – de ‘sleutel’ – om de kluis te openen. Vervolgens kunnen nabestaanden snuffelen in het digitale archief van de overledene. Toeman: “Geen schoenendoos vol foto’s of een dagboek, maar een Flickr-account en een persoonlijke blog. Dat laten mensen in de toekomst achter.”

Het klinkt natuurlijk interessant om een account te kopen (30 dollar per jaar; of eenmalig 300 dollar), maar het kan natuurlijk goedkoper. Het enige wat Legacy Locker doet is de accountgegevens van Flickr, Facebook, Twitter en uw blog bundelen. Als u deze gegevens zelf bundelt – en later aan uw familie geeft – dan is dit net zo effectief.

En het is maar de vraag of u uw Twitter-account open wilt houden als u dood bent. Niemand zit te wachten op een spammend kleinkind, dat gebruik maakt van uw vriendenlijst om een boodschap te verspreiden. Of om irritante FarmVille-updates te plaatsen. Nee, bij ons gaat alles achter slot en grendel. En bij u?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd