‘België heeft 48 procent kans om Italië vanavond te verslaan’

Aangezien Oranje er dit EK niet bij is, hebben veel Nederlanders besloten dan maar te juichen voor België. Maar valt er wat te juichen?

Vanavond komt België voor het eerst in actie. En wel tegen Italië. Een geduchte tegenstander. Maar toch ziet het er niet slecht uit voor België. De rode duivels hebben 48 procent kans om de Italianen te verslaan, zo stellen Zwitserse onderzoekers.

WIST JE DAT…

…Duitse onderzoekers voorspellen dat België 7,7 procent kans heeft om het EK te winnen?

Eerder behaalde resultaten: geen garantie voor de toekomst
De onderzoekers trekken die conclusie op basis van een complex model. “Veel websites stellen zich ten doel te voorspellen wie een wedstrijd gaat winnen, maar zij baseren zich op eerder behaalde resultaten van elk team,” vertelt onderzoeker Victor Kristof. “Onze methode gebruikt gegevens van elke individuele speler in een team.” Het betekent dat de dataset waar Kristof en collega’s uit putten veel omvangrijker is dan datasets die alleen naar resultaten van een team kijken. “We bepalen niet alleen welk team beter is – we berekenen exact hoeveel beter het team is.”

Veel variabelen en onvoorspelbaarheid
Het model van de onderzoekers kijkt tot wel tien jaar terug en bevat tal van variabelen. Zo kijkt het hoeveel tijd een speler op het veld heeft doorgebracht, of het team won toen deze speler in het veld stond en of die wedstrijd thuis of uit werd gespeeld. Op basis van die keiharde gegevens wordt een bepaalde score aan een speler en uiteindelijk aan een landsteam gehangen. Maar het model houdt ook rekening met een andere belangrijke factor: onvoorspelbaarheid. “Als Duitsland bijvoorbeeld tegen IJsland speelt, is de kans dat Duitsland wint op papier veel groter,” legt onderzoeker Lucas Maystre uit. “Maar IJsland heeft nog nooit de finale van het EK gehaald en kan daarom wel eens beter spelen dan het normaal gesproken doet.” En ook daar houdt het model dus rekening mee.

Inmiddels zijn er zeven EK-wedstrijden gespeeld. En vijf ervan eindigden zoals de onderzoekers hadden voorspeld. Niet slecht. Nu maar zien of ze het ook vandaag bij het rechte eind hebben. In dat geval zouden we Spanje, Ierland en Italië moeten zien winnen.

Bronmateriaal

"Artificial intelligence predicts the winners of Euro 2016 games" - Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd