Bedrijf zet robot op de maan in 2012

Astrobotic Technology Inc is van plan om volgend jaar een robot te laten landen op de maan. Deze lander wordt in december 2012 gelanceerd met een Falcon 9 raket. De tocht naar de maan duurt vier dagen, waarna de lander zichzelf loskoppelt van de raket en de landing inzet. De robot maakt gebruik van een zelfbesturingssysteem dat ook in onbemande auto’s wordt gebruikt.

Wanneer de rover eenmaal op de maan is geland, dan zal hij drie maanden het oppervlak van onze natuurlijke satelliet verkennen. Overdag werkt de robot, ‘s nachts slaapt Astrobotics kindje.

SCHEMA

Veel bedrijven willen graag gebruikmaken van de Falcon 9 raket. Dit blijkt wel uit het overvolle schema op de website van SpaceX. Probeer voor 2015 maar eens een gaatje te vinden; dat gaat moeilijk worden!

Google Lunar X Prize
Astrobotic Technology Inc is één van de 21 teams die meedoet aan de Google Lunar X Prize. Het eerste team dat voor 31 december 2015 een rover op de maan zet, krijgt een geldbedrag van bijna 15 miljoen euro. De rover moet overigens wel drie missiedoelen halen: 0,5 kilometer rijden, HD-video’s en foto’s maken, en deze doorsturen naar de aarde. Wanneer een robot water vindt of meer dan vijf kilometer aflegt op het oppervlak van de maan, dan krijgt een bedrijf nog meer geld.

Winstgevend?
Overigens zal Astrobotic Technology Inc niet veel winst maken op deze ruimtereis, want een Falcon 9 raket kost al snel 50 miljoen dollar. Toch beweert SpaceX – het bedrijf achter de Falcon 9 – dat alle deelnemers aan de Google Lunar X Prize een korting hebben gekregen.

Falcon 9
SpaceX is in 2002 door Elon Musk opgericht. De Falcon 9, een 55 meter hoge draagraket, is het succesvolste product van het bedrijf. De raket wordt in de toekomst gebruikt om voorraadschepen naar het internationale ruimtestation te verzenden of om satellieten te lanceren. Volgens Musk is de Falcon 9 op dit moment al in staat om rovers naar Mars te versturen en dat voor een lagere prijs dan andere partijen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd