Bacteriën maken ons slim

Kleine organismen die in de aarde of in de lucht leven, maken ons positiever en alerter wanneer we ze inademen. Maar dat is niet alles; de bacteriën kunnen ons – tijdelijk – ook slimmer maken. Met die opmerkelijke conclusie komen wetenschappers.

De onderzoekers voerden een groep muizen de bacterie mycobacterium vaccae en lieten de muizen vervolgens door een doolhof navigeren. Een tweede groep muizen kreeg de bacterie niet toegediend en werd ook in het doolhof losgelaten. “We ontdekten dat de muizen die levende mycobacterium vaccea hadden gegeten twee keer zo snel door het doolhof navigeerden en veel minder angstig waren dan de andere muizen,” vertelt onderzoeker Dorothy Matthews.

Natuur
Het goede nieuws is dat mycobacterium vaccae een heel natuurlijke bacterie is. De bacterie komt voor in de grond en wordt door mensen ingeademd wanneer zij tijd doorbrengen in de natuur.

Tijdelijk
De muizen ondergingen na het eerste experiment nog een aantal tests. Eentje direct nadat de dieren geen bacteriën meer kregen en eentje nadat de muizen al drie weken geen bacteriën hadden gegeten. In de eerste test bleken de muizen met het bacteriëndieet nog slimmer te zijn dan de anderen, maar na drie weken was dat effect verdwenen.

Volgens de onderzoekers wijst dat erop dat het effect van de bacteriën maar tijdelijk is. Wat ons betreft is dat een goede reden om wat vaker naar buiten te gaan en zo regelmatig een nieuwe dosis slimmakende bacteriën tot u te nemen!

Bronmateriaal

"Can Bacteria Make You Smarter?" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd