Auto zoekt zelf een parkeerplek, terwijl bestuurder al is uitgestapt

autonoom-parkeren

Op zoek gaan naar een parkeerplek is binnenkort verleden tijd. Volvo heeft een concept ontwikkeld voor autonoom parkeren. De conceptauto vindt zelf een lege parkeerplek en parkeert zichzelf in, zonder dat de bestuurder in het voertuig zit. Een revolutie!

De bestuurder moet zijn smartphone gebruiken om de service te activeren. De auto is uitgerust met diverse sensoren en camera’s, zodat het voertuig geen mensen verwondt of andere auto’s raakt. Wanneer de auto eenmaal een lege parkeerplek heeft gevonden, stuurt het voertuig een bericht naar de smartphone. Hierdoor kan de bestuurder zijn auto weer terugvinden.

De nieuwe techniek kan veel tijd en frustraties besparen. “De bestuurder stapt uit bij de ingang van een parkeergarage en de auto doet de rest van het werk”, vertelt veiligheidsadviseur Thomas Broberg van de Volvo Car Group.

Hoe het werkt? Dat is goed te zien in onderstaande video.

Vehicle 2 Infrastructure
De nieuwe techniek van Volvo kan in theorie werken in bestaande parkeergarages, maar dan moeten deze garages wel uitgerust worden met het ‘Vehicle 2 Infrastructure‘-systeem. Dit systeem bestaat uit een aantal radiozenders. Deze zenders vertellen de auto welke plekken in een parkeergarage nog vrij zijn.

Autonoom sturen
Volvo werkt hard aan autonome functies in haar auto’s. Zo zal de nieuwe Volvo XC90 in 2014 uitgerust worden met autonoom sturen. Het zal nog wel even duren voordat autonoom parkeren wordt geïntegreerd in toekomstige Volvo-auto’s. Dan moet het systeem eerst nog verder verbeterd worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd