Australisch sigarettenpakje is een afknapper voor rokers

  australisch pakje

  In Australië worden sinds 1 december vorig jaar aangepaste sigarettenpakjes verkocht. Niet langer pronkt het merk op de voorkant. In plaats daarvan staat er een nare foto van een medisch gevolg dat roken kan hebben en een tekstuele waarschuwing op. En dat lijkt te werken…

  Hoewel het Australische beleid nog maar relatief kort van kracht is, wilden onderzoekers toch alvast eens kijken of het effect had. Ze vroegen 536 rokers voor- en nadat het beleid van kracht werd hoe tevreden ze waren over de sigaretten, hoe ze de kwaliteit ervan inschatten en of ze wel eens nadachten over stoppen met roken. Ook vroegen de onderzoekers de rokers of ze dachten dat de gezondheidsrisico’s die roken met zich meebracht overdreven werden.

  Aangepast doosje
  De onderzoekers startten hun studie in november 2012. Het was toen nog niet verplicht voor producenten van sigaretten om hun producten in een aangepast doosje te stoppen. Maar de eerste aangepaste doosjes sigaretten werden al wel verkocht. Ongeveer drie op de vier rokers rookte toen al sigaretten uit een aangepast doosje.

  Resultaten
  De rokers die sigaretten uit een aangepast doosje rookten, waren 66 procent sneller geneigd te denken dat de kwaliteit van hun sigaretten minder goed was dan een jaar geleden. Ook gaven ze 70 procent vaker aan minder tevreden te zijn over de sigaretten. Daarnaast was de kans dat rokers in de week voorafgaand aan de enquête minstens één keer per dag nagedacht hadden over stoppen met roken 81 procent groter voor mensen die uit aangepaste sigarettenpakjes rookten. Bovendien bleken deze mensen het stoppen met roken meer prioriteit te geven dan mensen die uit de gewone pakjes rookten.

  “De ontdekking dat rokers die uit een aangepast pakje rookten vaker nadachten over stoppen met roken en dat ook een hogere prioriteit gaven dan mensen die uit de gewone pakjes rookten, is belangrijk,” zo schrijven de onderzoekers. De volgende stap is tenslotte daadwerkelijk een poging doen om te stoppen. Of de rokers die stap ook echt zetten, zal uit toekomstig onderzoek moeten blijken.

  Bronmateriaal

  "Plain packaging seems to make cigarettes less appealing and increase urgency to quit smoking" - BMJ.com
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Newtown grafitti (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd