Apparaat maakt prater sprakeloos

Zijn er ook wel eens momenten dat u uw vrouw of baas het zwijgen op zou willen leggen? Met SpeechJammer kan het!

We kennen ze allemaal wel: mensen die maar blijven praten. Of mensen die op verkeerde momenten praten. Tijdens een film bijvoorbeeld. Japanse onderzoekers hebben daar nu iets op bedacht: SpeechJammer.

Verstoren
Welbeschouwd verstoort SpeechJammer de spraak van mensen. En wel door ze hun eigen spraak met een vertraging van enkele honderden milliseconden te laten horen. Dat is zo irritant dat mensen al snel stoppen met praten. Dat is namelijk de enige manier om de irritatie weg te nemen. Volgens de onderzoekers is de methode niet schadelijk: alleen ergerlijk voor de prater.

Geweer
Klinkt prima. Maar hoe kunt u mensen dan hun eigen spraak vertraagd laten horen? Daar hebben de onderzoekers over nagedacht. Ze ontwikkelden een soort ‘geweer’. Dit bestaat uit verschillende belangrijke onderdelen. Een microfoon die de spraak opvangt, een speaker die deze weer uit kan zenden, een sensor die de afstand tussen de speaker en de prater bepaalt (en dus het tijdstip waarop de speaker actief moet worden) en een ‘trekker’ die u over moet halen wanneer u de prater (vanaf een afstand) het zwijgen op wilt leggen. Naast een draagbare versie is er ook een versie die gewoon ergens neergezet kan worden.

SpeechJammer in actie. Afbeelding: arXiv:1202.6106v1

Verbetering
De onderzoekers hebben ook al geëxperimenteerd met de SpeechJammer. Het apparaat werkt naar verwachting, maar kan hier en daar nog wel wat verbeterd worden. In een paper doen de onderzoekers hun werk en aanbevelingen voor toekomstig onderzoek uit de doeken. Of we het apparaatje binnenkort ook daadwerkelijk ergens kunnen halen, daar laten de wetenschappers zich niet over uit.

Hoewel het heerlijk moet zijn om sommige mensen het zwijgen op te leggen, kan het apparaat natuurlijk ook gemakkelijk misbruikt worden. Bijvoorbeeld door leerlingen die hun docent sprakeloos maken. Of activisten die politici tijdens speeches het zwijgen op leggen. Aan de andere kant heeft de methode ook voordelen. Zo kunnen mensen in musea of bioscopen waar stilte gewenst is met behulp van de SpeechJammer van een afstandje tot stilte worden gemaand.

Bronmateriaal

"SpeechJammer: A System Utilizing Artificial Speech Disturbance with Delayed Auditory Feedback" - Arxiv.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Daniela Vladimirova (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd