App geeft signaal aan gestreste ouder om een time-out te nemen

schreeuwen

Ieder kind haalt wel eens het bloed onder de nagels van zijn ouders vandaan. Een nieuwe app voorkomt dat een ouder doorslaat in zijn of haar reactie en geeft op tijd aan dat het goed is om een time-out te nemen.

Ouders van kinderen met ADHD krijgen bepaalde technieken mee om ervoor te zorgen dat de kinderen beter bewust zijn van hun eigen gedrag. Daarnaast leren de kinderen om meer zelfcontrole te krijgen. Het is voor deze ouders pittig om de technieken in te zetten als er sprake is van een conflictsituatie. Het systeem ‘ParentGuardian’ ontdekt wanneer een ouder stress ervaart en toont vervolgens een berichtje op een smartphone of tablet waarin staat dat ouders moeten denken aan de aangeleerde technieken.

De armband meet of iemand stress ervaart.
De armband meet of iemand stress ervaart.
Wetenschappers hebben tien ouders van ADHD-kinderen drie maanden lang uitgerust met ParentGuardian. Dit is een armband met een sensor, die de elektrische activiteit van de huid in de gaten houdt. Wanneer iemand positieve of negatieve gevoelens ervaart, komen er kleine hoeveelheden zweet vrij. Hierdoor verandert de geleiding van elektriciteit van de huid. De ouders droegen de armband van 18:00 uur tot 22:00 uur. Dit is een intensieve periode, waarin ouders eten moeten koken, helpen met het huiswerk en andere activiteiten ondernemen met hun kinderen. Wanneer er een conflictsituatie voordeed, kregen de ouders een berichtje op hun telefoon, zoals:
– Adem drie keer diep in en uit.
– Tel in jezelf terug van 5 naar 0, waarbij ieder nummer een andere kleur heeft.
– Jij bent het rolmodel van je kind. Wat wil je hem leren?

Ook werden de ouders gedurende dag bestookt met verschillende berichten om bewust te zijn van hun eigen gedrag. Voorbeelden:
– Complimenteer je kind wanneer hij iets doet wat je graag vaker wil zien.
– Probeer voor iedere negatieve uitspraak die je doet, drie positieve opmerkingen te vinden.
– Wees consequent. Wees voorspelbaar. Wees voorbereid.

De ouders waren erg tevreden over de app, zo blijkt uit de diverse reacties. Wel geven de ouders aan graag iets eerder een bericht te ontvangen, oftewel net voor het stressniveau piekt. Computerwetenschappers gaan het systeem verder perfectioneren, zodat het in de toekomst mogelijk is om ook een toename van stress te meten. Ook zouden zij graag meer gegevens monitoren, zoals spraak. Dit ligt echter vrij gevoelig, in verband met privacy. Vooral wanneer het product daadwerkelijk op de markt komt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd