Voor het eerst driedimensionaal ei van vliegend reptiel ontdekt

pterosaurus

Wetenschappers hebben in China voor het eerst in 3D bewaard gebleven eieren van pterosaurussen ontdekt. Nabij de eieren ontdekten ze bovendien de resten van zeker tientallen volwassen pterosaurussen. Het gaat om een nieuwe soort.

Zo moet de nieuw ontdekte soort er ongeveer hebben uitgezien. Afbeelding:  Chuang Zhao.
Zo moet de nieuw ontdekte soort er ongeveer hebben uitgezien. Afbeelding: Chuang Zhao.
Onderzoekers ontdekten de eieren in het noordwesten van China. “Vijf eieren zijn in 3D bewaard gebleven en sommigen zijn echt heel compleet,” vertelt onderzoeker Xiaolin Wang. De eieren werden ontdekt tussen de resten van tientallen tot honderden pterosaurussen. Waarschijnlijk vonden de vliegende reptielen zo’n 120 miljoen jaar geleden tijdens een enorme storm de dood.

Nieuwe soort
De ontdekte pterosaurussen en hun eieren zijn nieuw voor de wetenschap. De onderzoekers hebben de nieuwe soort de naam Hamipterus tianshanensis gegeven. Waarschijnlijk begroeven deze pterosaurussen hun eieren in het zand nabij een meer om te voorkomen dat deze zouden uitdrogen. Het feit dat er nabij de eieren zoveel resten van volwassen pterosaurussen zijn ontdekt, wijst erop dat ze in groepen leefden.

De eieren
De eieren van deze nieuwe soort hebben een vrij dunne, kalkachtige schaal. Daaronder bevindt zich een zacht, maar dik membraan. De eieren lijken daarmee op de eieren van moderne slangen.

De volwassenen
De onderzoekers bestudeerden bovendien de fossiele resten van veertig mannelijke en vrouwelijke volwassen pterosaurussen. Uit dat onderzoek blijkt dat er de nodige verschillen waren tussen de mannetjes en vrouwtjes. Onder meer de grootte, vorm en de hoofdkam was bij de vrouwtjes anders dan bij de mannetjes.

De ontdekte eieren. Afbeelding: Maurilio Oliveira.
De ontdekte eieren. Afbeelding: Maurilio Oliveira.
Bijzonder
De ontdekking in het noordwesten van China is heel belangrijk. Met name omdat er ook eieren zijn aangetroffen. Tot op heden zijn er maar enkele eieren van pterosaurussen teruggevonden en die waren allemaal ‘plat’. Het is voor het eerst dat in 3D bewaarde eieren zijn ontdekt. Ook is het uniek dat de eieren in gezelschap van hun ouders worden teruggevonden.

Hoewel de vondst ons veel kan vertellen over het leven, gedrag en de voortplanting van de pterosaurus is er nog genoeg wat we niet weten. Wellicht dat meer opgravingen in ditzelfde gebied daar verandering in kunnen brengen.

Bronmateriaal

"First 3-D pterosaur eggs found with their parents" - Cell Press (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door HombreDHojalata (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd