Anonieme spammers kunnen beter geïdentificeerd worden

Viagra voor twee euro per pil, een Hallmark-kaart met een ‘speciale verrassing’ of een donatie van 300.000 euro uit Nigeria als u uw rekeningnummer geeft: een selectie van enkele mails uit een willekeurige spambox. De daders troggelen op één of andere manier geld van u af, maar worden zelden opgepakt. Daar komt vanaf vandaag wellicht verandering in!

Wetenschappers van de Concorida universiteit hebben een effectieve nieuwe techniek ontwikkeld om te achterhalen welke anonieme spammers ons dagelijks lastig vallen met irritante berichten.

De techniek maakt gebruik van digitale vingerafdrukken die door de dader zijn achtergelaten in de e-mail. “Wij kijken naar allerlei factoren, zoals bijvoorbeeld bepaalde typefouten of grammatische stijlfouten”, zegt professor Benjamin Fung. “Hierdoor ontstaat er een soort profiel van de dader, waardoor wij met een hoge zekerheid kunnen bepalen wie de e-mail geschreven heeft, wat zijn geslacht is, uit welk land de persoon komt en wat het educatieve niveau van de spammer is.”

De nieuwe techniek, waarover meer te lezen is in het tijdschrift Digital Investigation, is biedt zulke zorgvuldige gegevens, dat politieagenten op een gegeven moment kunnen besluiten om een dader te arresteren. “Iets is pas een bewijs als onderzoekers kunnen uitleggen hoe ze tot hun conclusies zijn gekomen”, zegt Fung. “Met onze methode kan dat.”

Controle
Om de nauwkeurigheid van de techniek te controleren gebruikten Fung en zijn collega’s 200.000 echte e-mails van 158 werknemers van de Enron Corporation. Vervolgens konden de onderzoekers honderd andere e-mailtjes van tien werknemers identificeren met een nauwkeurigheid van 80 tot 90 procent.

Effectief
Aan het interdisciplinaire onderzoek werkten meerdere wetenschappers uit verschillende wetenschapsgebieden mee. Fung: “Ons onderzoek is een perfect voorbeeld van hoe effectief interdisciplinair onderzoek kan zijn.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd