Alleen Chinese moeders kunnen astronaut worden

Het is al niet gemakkelijk om astronaut te worden, maar in China ligt de lat voor vrouwen nog hoger: ze moeten reeds moeder zijn voordat ze de ruimte in mogen. Vandaag is uitgelekt dat de eerstvolgende groep die het luchtruim kiest uit vijf mannen en twee vrouwen bestaat. En de dames zijn allemaal moeder.

Volgens Xu Xianrong, een expert op het gebied van gezondheid en ruimtevaart, is het logisch dat China graag vrouwen de ruimte instuurt. Ze zijn mentaal stabieler, beter in staat om de eenzaamheid te verdragen en ze kunnen beter communiceren.

Het moederschap is niet zozeer een kwaliteit, maar een voorzorgsmaatregel. Deskundigen zijn bang dat de ruimtevaart de vruchtbaarheid van de vrouwen aantast. “Ook al is er weinig bewijs dat de ruimtevaart het vrouwelijk geslacht aantast, we moeten extra voorzichtig zijn,” vertelt Xu.

Overigens is het zelfs voor moeders bijzonder lastig om uiteindelijk mee te mogen op avontuur. Zelfs een slechte adem kan al genoeg reden zijn om een toekomstige astronaut te weigeren.

De eerste vrouwelijke Russische astronaute ging in 1963 de ruimte in. NASA bleef vrouwen heel lang weigeren en pas in 1983 was het de beurt aan de eerste Amerikaanse vrouwelijke astronaut. In 2003 mocht de eerste Chinese astronaute de ruimte in. Naar verwachting is het in 2012 de beurt aan de volgende Chinese moeder.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd