“Alle grote kraters op aarde zijn gevonden”

  vredefortkrater

  Alle kraters op aarde groter dan zes kilometer zijn gevonden. Dit is de conclusie van geofysici Stefan Hergarten en Thomas Kenkmann van de universiteit van Freiburg.

  In totaal zijn er 128 inslagkraters gevonden op aarde, waarvan zeventig stuks een grotere diameter dan zes kilometer hebben. In een paper in het wetenschappelijke vakblad Earth and Planetary Science Letters schrijven de onderzoekers dat er niet meer grote kraters te vinden zijn op aarde. Wel zijn er circa 350 onontdekte kraters met een diameter tussen 0,25 en zes kilometer, waarvan meer dan 90 stuks tussen één en zes kilometer.

  Vrijwel alle kraters groter dan zes kilometer bevinden zich op het vasteland. Dit heeft ermee te maken dat de bodem van oceanen relatief jong is: niet ouder dan tachtig miljoen jaar. En dat terwijl een flinke inslagkrater miljarden jaren kan blijven liggen op het vasteland. Een goed voorbeeld is de 300 kilometer brede Vredefortkrater, die ruim twee miljard jaar geleden ontstond tijdens de inslag van een tien kilometer groot object.

  De bekendste krater ter wereld is de Barringerkrater in Arizona (VS). Deze krater is slechts 1300 meter breed en dus geen megakrater.
  De bekendste krater ter wereld is de Barringerkrater in Arizona (VS). Deze krater is slechts 1300 meter breed en dus geen megakrater.

  Onderzoek
  Hergarten en Kenkmann berekenden hoeveel asteroïden er in het verleden zijn ingeslagen op aarde en vergeleken dit met gegevens over de snelheid van erosie. De theoretische distributie van kraters komt overeen met de zeventig kraters die nu zijn gevonden, waardoor de onderzoekers concluderen dat er geen nieuwe megakraters meer te vinden zijn. Maar er zijn nog genoeg kleinere kraters te vinden.

  Enkel kraters op het oppervlak
  De laatste tijd worden er steeds minder nieuwe kraters gevonden. Dit heeft ermee te maken dat satellieten zijn uitgerust met hightech-instrumenten om cirkels op het oppervlak van de aarde te vinden. Toch zijn er nog veel verborgen kraters, die onder het aardse oppervlak liggen. Deze ‘begraven’ kraters zijn niet meegenomen in het onderzoek, maar het is aannemelijk dat er hier nog veel van te ontdekken zijn.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd