Afvallen? Ga eens wat vaker staan!

Mensen die vrijwel hun hele dag zittend doorbrengen, zouden regelmatig korte pauzes (al is het maar één minuut) moeten nemen om hun gezondheid te beschermen. In experimenten bleken mensen die het vaakst even de benen strekten (tot 1258 keer per week) gemiddeld twee maten kleinere broeken te dragen dan mensen die de minste pauzes (tot 99 keer per week) namen.

De onderzoekers bestudeerden 4757 mensen. Alle proefpersonen waren twintig of ouder. Ze droegen een metertje dat bewegingen zeven dagen lang registreerde. Sommige proefpersonen brachten maar 1,8 uur zittend door. Anderen maar liefst 21,2 uur.

De onderzoekers ontdekten dat zelfs mensen die heel lang op rij zitten een veel kleinere taille hadden als ze maar regelmatig even de benen strekten. De mensen die de meeste (korte) pauzes namen, hadden een taille die gemiddeld 4,1 centimeter smaller was dan die van de mensen die de minste pauzes namen. Mensen die vaker opstonden, hadden ook minder C-reactieve proteïnen in hun lichaam dan mensen die de hele tijd maar zaten. C-reactieve proteïnen zijn indicatoren van ontstekingen.

Volgens de wetenschappers is het logisch dat het strekken van de benen (al is het maar even) goed voor een mens is. Als we staan, trekken de grotere spieren in onze benen en rug voortdurend samen om ervoor te zorgen dat onze houding klopt. Als we zitten, zijn deze spieren vrijwel inactief.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd