Hond was metgezel én voedsel voor oude mens

Een student heeft zeer oude restanten van een gedomesticeerde hond ontdekt. De schedel van de hond in kwestie is zo’n 9400 jaar oud en bevond zich tussen het afval van mensen. Dat wijst erop dat de hond niet alleen een trouwe metgezel was. “De honden dienden als bescherming, assistenten bij de jacht en als een bron van voedsel,” concludeert onderzoeker Samuel Belknapp.

“Ik was niet op zoek naar de oudste hond van de Nieuwe Wereld,” vertelt Belknapp. “Ik wilde het dieet van mensen in het zuidwesten van Texas achterhalen en toevallig at deze persoon die zo’n 9400 jaar geleden leefde zijn hond op.”

Gewicht
Uit genetisch onderzoek is gebleken dat het echt om een gedomesticeerde hond gaat en geen wolf, vos of coyote betreft. Uit de studie blijkt tevens dat het dier zo’n elf tot dertien kilo zwaar was.

Graf
Honden zouden over het algemeen vooral in moeilijke tijden zijn opgegeten. Ze werden dan op een bijzondere manier geslacht en gekookt. Overigens had de hond in deze tijd al wel een bijzonder plekje in het hart van de mens: er zijn in het verleden meerdere graven van honden gevonden. Blijkbaar was het dier veelal toch van zo’n grote waarde dat deze zorgvuldig begraven werd.

Met een leeftijd van 9400 jaar zijn de restanten zeker de oudste van Amerika. In Europa werden eerder al wel oudere restanten van honden ontdekt. Sommige botten bleken 10.000 jaar of ouder te zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd