Actiefilms maken ons dikker dan talkshows

chips

Languit op de bank met een zak chips een filmpje kijken: het is weinig gezond. Met name als je een actiefilm kijkt. Dat blijkt uit onderzoek. Actiefilms moedigen ons namelijk sterker dan andere genres aan om te veel te snacken.

Wie tv kijkt en tegelijkertijd eet, eet vaak meer dan hij van tevoren gepland was. Dat is niets nieuws. Wat wel nieuw is, is dat lang niet elk tv-programma ons even sterk aanmoedigt om te veel te eten.

Experiment
Onderzoekers van Cornell Food and Brand Lab verzamelden 94 studenten en lieten ze gedurende twintig minuten naar de televisie kijken. Sommige studenten zagen een deel van de actiefilm ‘The Island‘, andere studenten kregen een talkshow voorgeschoteld en een derde groep studenten zag de actiefilm ‘The Island‘ zonder geluid. Terwijl de studenten tv keken, kregen ze tevens de mogelijkheid om iets te eten: M&M’s, koekjes, wortels of druiven.

98 procent
Na afloop keken de onderzoekers hoeveel de studenten gegeten hadden. En ze deden een opmerkelijke ontdekking. De studenten die een stukje van de film ‘The Island‘ hadden gekeken aten 98 procent meer snacks dan de mensen die de talkshow keken. “Zelfs de mensen die ‘The Island‘ zonder geluid keken, aten 36 procent meer. “We ontdekten dat wanneer je een actiefilm kijkt, je mond ook meer actie ziet,” concludeert onderzoeker Aner Tal.

Verklaring
De onderzoekers denken de resultaten wel te kunnen verklaren. Films of series die heel spannend zijn en waarin gebeurtenissen elkaar in rap tempo opvolgen, leiden ons enorm af van wat we aan het eten zijn. “Ze kunnen ervoor zorgen dat je meer eet, omdat je minder aandacht besteedt aan hoeveel je in je mond stopt.”

De oplossing is gelukkig simpel. Kies er bijvoorbeeld voor om niet uit de chipszak te eten, maar wat chips in een bakje te doen. Zo houd je de controle – zelfs als de film spannend wordt – en voorkom je dat je gedachteloos de zak chips leeg eet. Je kunt natuurlijk ook handig gebruik maken van dat tijdens actiefilms afgeleide brein en in plaats van een schaaltje chips een schaaltje worteltjes of druiven pakken. “Het goede nieuws is dat mensen die actiefilms kijken ook meer gezond voedsel eten wanneer dat voor ze staat,” vertelt onderzoeker Brian Wansink.

Bronmateriaal

"Can action movies make you fat?" - Cornell Food and Brand Lab (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd