Vrijende gekko’s hebben ruimtevlucht niet overleefd

  foton

  Gisteren is de Russische satelliet Foton-M No. 4 op aarde geland. Aan boord bevonden zich enkele gekko’s waarvan de Russen hoopten dat ze in de ruimte de liefde zouden bedrijven. Maar nu blijkt dat de gekko’s dat spannende avontuur niet overleefd hebben.

  De satelliet Foton-M No. 4 koos in juli het luchtruim. Aan boord bevonden zich naast de gekko’s ook fruitvliegen. De Russen hoopten dat de dieren aan boord van de satelliet zouden paren. Na afloop van de ongeveer 60 dagen durende ruimtevlucht zouden de dieren weer op aarde landen en konden de Russen ze bestuderen en wellicht achterhalen welke effecten de beperkte zwaartekracht op hun voortplanting heeft.

  Dode gekko’s
  Maar het liep allemaal wat anders. Gisteren landde de satelliet Foton-M No. 4 op aarde en konden de Russen de dieren eindelijk uit hun ruimtecapsule bevrijden. Maar voor de gekko’s kwam die bevrijding te laat. Alle gekko’s bleken namelijk reeds het loodje te hebben gelegd. Wanneer en hoe ze precies zijn gestorven, wordt nog onderzocht. Mogelijk zijn ze – door toedoen van een defect verwarmingssysteem – bevroren.

  Fruitvliegjes
  De fruitvliegjes kwamen er beter vanaf. Zij waren nog in leven en hadden zich ook voortgeplant, zo meldt de Russische ruimtevaartorganisatie.

  De missie van Foton-M No.4 ging vanaf het begin al niet over rozen. Kort na de lancering raakten de Russen het contact met de satelliet kwijt. Gelukkig konden de Russen het contact korte tijd later weer herstellen.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd