Stel: u zit met vrienden in een restaurant te eten en u vindt het eten helemaal niets. Tot uw vrienden het eten de hemel in gaan prijzen. Grote kans dat u zich door hen laat beïnvloeden en uw mening voor u houdt. Sterker nog: grote kans dat de mening van uw vrienden uw mening wordt: uit onderzoek blijkt dat het aanpassen van de eigen mening aan die van anderen vaak ook de eigen mening verandert.
De onderzoekers legden een groep mannen foto’s van vrouwen voor en vroegen de heren om de dames te beoordelen op aantrekkelijkheid. Daarna kregen de heren een lijst met cijfers. Ze kregen te horen dat dit de beoordeling was die andere mannen aan de vrouwen hadden gegeven. In werkelijkheid waren de cijfers geheel willekeurig door een computer aan de vrouwen toegewezen. Dertig minuten later werden de mannen gevraagd om de vrouwen opnieuw te beoordelen. Met behulp van een functionele MRI werd gekeken welk deel van de hersenen hierbij betrokken was.
Aanpassen
Zoals te verwachten viel, pasten veel mannen hun mening aan die van de zogenaamde andere mannen aan. Maar op de hersenscans was wat opmerkelijks te zien. Wanneer de proefpersonen een vrouw nu aantrekkelijker vonden dan de eerste keer, was er veel meer activiteit in de orbitofrontale cortex en de nucleus accumbens (aanliggende kern). Als de heren een vrouw nu als minder aantrekkelijk zagen dan eerst het geval was, nam de activiteit in dit deel van de hersenen af.
WIST U DAT…
Veranderen
Uit eerdere onderzoeken was gebleken dat naarmate de activiteit in deze delen van de hersenen toenam, mensen het voorgelegde object van grotere waarde achtten. Dat betekent dus dat de mannen niet zomaar hun mening aan die van de andere mannen aanpasten: ze hadden hun mening echt veranderd.
“We weten dat we de overtuigingen en percepties van mensen in onze omgeving overnemen, maar één van de grote vragen is of we onze mening ook echt veranderen of dat het gewoon een leugentje is,” vertelt onderzoeker Jamil Zaki. Die vraag is nu beantwoord. De mening verandert echt.