Solitaire witte haai blijkt toch graag soortgenoten op te zoeken

In bepaalde tijden van het jaar komen groepjes samen om gezamenlijk een maaltje te nuttigen.

De witte haai staat bekend als een wat onvriendelijke, solitaire reus. Maar dat blijkt toch minder waar te zijn dan gedacht. Haaien kunnen ook best gezellig zijn, zo stelt nieuw onderzoek. De bevindingen zijn gepubliceerd in het vakblad Behavioral Ecology and Sociobiology.

Gemeenschap
In een nieuwe studie zijn onderzoekers erachter gekomen dat witte haaien gemeenschappen vormen. Hierbij kiezen ze de soortgenoten uit waarmee ze graag willen rondhangen. Vervolgens komen ze eens in de zoveel tijd samen om te feesten op jonge zeehonden.

Wist je dat…

..onderzoekers recent het genoom van de witte haai in kaart hebben gebracht? Het blijkt maar liefst anderhalf keer groter te zijn dan dat van ons en is rijk aan ‘springende genen’ die waarschijnlijk helpen om het genoom stabiel te houden.

Groepjes
Wetenschappers weten dat groepen witte haaien soms samenkomen. Maar onderzoekers gingen er altijd vanuit dat dit puur toeval was: het resultaat van solitaire, individuele haaien die allemaal in hetzelfde gebied opduiken aangetrokken door de overvloedige aanwezigheid van voedsel. Maar dat blijkt nu toch een beetje anders te liggen. Met behulp van foto-identificatie en netwerkanalyses heeft een onderzoeksteam aangetoond dat vaste groepjes elkaar elk jaar weer opzoeken.

Foto’s
De onderzoekers baseren zich op vier en een half jaar onderzoek. In deze studie maakten ze talloze foto’s van bijna driehonderd witte haaien die zich rond de Neptunus-eilanden in Zuid-Australië verzamelden. Dankzij de foto’s lukten het de onderzoekers om individuele haaien te identificeren. En ze kwamen er tot hun grote verbazing achter dat de witte haaien veel vaker in de buurt van specifieke andere haaien werden gespot dan het toeval zou toelaten.

Samenstelling
“De haaien vormden vier verschillende gemeenschappen,” legt onderzoeker Stephan Leu uit. En deze groepen bestaan uit bepaalde individuen die elkaar elke keer weer, tegelijkertijd, opzoeken. Vervolgens blijven ze zeker enkele jaren vrienden. “De aantallen variëren wel in de loop van de tijd,” gaat Leu verder. “We denken dat bezoekpatronen afhankelijk van het geslacht de samenstelling van de groepjes bepalen.” De onderzoekers kwamen er bijvoorbeeld achter dat mannetjes vaker naar de Neptunus-eilanden terugkeren dan vrouwtjes.

De bevindingen uit de studie bewijzen maar weer dat de wat kille en norse witte haai toch vriendelijker is dan je misschien denkt. En zo valt de haai steeds verder van zij voetstuk. Eerder kwamen onderzoekers er ook al achter dat de oppermachtige witte haai ook zo zijn angsten heeft. Zodra witte haaien een orka spotten, slaan ze op de vlucht om vervolgens de plek waar de orka is gezien, zeker een jaar lang te mijden. Waarom witte haaien zich echter bij bepaalde groepjes voegen, is nog niet bekend. “Onze bevindingen laten zien dat witte haaien niet zomaar samenkomen, maar er zijn meer studies nodig om uit te zoeken waarom,” besluit Leu.

Bronmateriaal

"Lonesome no more: White sharks hang with buddies" - Macquarie University

Afbeelding bovenaan dit artikel: Olga Ernst (via Wikimedia Commons)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd