1700 jaar oude begraafplaats ontdekt onder Engelse parkeerplaats

Ring
Onder een parkeerterrein in de Engelse stad Leicester is een 1700 jaar oude Romeinse begraafplaats gevonden. Op de rustplaats bevinden zich ongewone christelijke en heidense graven.

De parkeerplaats bevindt zich op het kruispunt van Oxford Street en Newarke Street. In die laatste straat vonden archeologen onlangs een aantal typische christelijke graven: de doden liggen op hun rug, met hun gezicht naar het oosten en hebben nauwelijks tot geen voorwerpen bij zich. Dit maakt de nieuwe vondst zo bijzonder: de dertien graven zijn een mix van verschillende tradities en geloven. Zo is een aantal graven van het oosten naar het westen gericht en anderen van het noorden naar het zuiden. Ook ligt een aantal graven vol met persoonlijke voorwerpen zoals ringen, haarspelden, armbanden en schoenen.

Iota-Chi monogram
Eén graf is wel heel erg bijzonder. Het team vond daarin een ring met daarop een afbeelding van een christelijk Iota-Chi monogram. Dit monogram bevat de initialen van het Griekse woord voor Jezus Christus (IX). Daarnaast is het graf naar het oosten gericht, wat doet aannemen dat de overledene toentertijd volgens christelijke rituelen werd begraven. Als dit inderdaad zo is, is het graf een schaars bewijs voor een christelijk graf mét daarin een persoonlijk statement.

Romeins
De begraafplaats is mogelijk de bekende rustplaats die zich net buiten het ommuurde Romeinse Leicester in de derde en vierde eeuw bevond. De opgraving bevindt zich namelijk zo’n 130 meter buiten de toenmalige zuidelijke poort van Leicester. De Romeinse wet verbood begraafplaatsen binnen de stadsmuren, vandaar dat deze zich altijd buiten de stad bevonden.

Naast de begraafplaats vond het team ook resten van steengroeven, zwijnenstallen en afvalputten. Deze zouden zijn gebouwd in de middeleeuwen, door inwoners van de stad. Ook werd er een grote zeventiende-eeuwse sloot gevonden, gebouwd ter verdediging tijdens de Engelse Burgeroorlog.

Bronmateriaal

"King Richard III archaeological unit makes new discovery under a car park in Leicester" - le.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door University of Leicester (cc via alphagalileo.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd