Zweetklieren helpen bij het repareren van wonden

Wetenschappers hebben het best bewaarde geheim van ons lichaam ontdekt: zweetklieren blijken een cruciale rol te spelen bij het herstel van wondjes. Ze leveren cellen die nodig zijn om een wond te repareren.

Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Michigan in het blad American Journal of Pathology. De resultaten zijn best verrassend. Lang dachten onderzoekers dat haarzakjes en intacte stukjes huid aan de rand van de wond nieuwe huidcellen leverden voor de reparatie van een wond. Maar dat blijkt niet helemaal te kloppen. Cellen komen van onder de wond. Zweetklieren slaan klaarblijkelijk volwassen stamcellen op en kunnen deze vrij snel oproepen wanneer een wondje moet helen.

Proefdieren
Hoe kan het dat we dat zo lang over het hoofd hebben gezien? Onderzoeker Laure Rittié kan dat wel verklaren. “Het lijkt misschien verrassend dat het zolang geduurd heeft om de belangrijke rol die zweetklieren in het herstel van wonden spelen, te ontdekken. Maar er is een goede reden voor dat deze klieren zo weinig onderzocht zijn: alleen mensen hebben ze en ze komen niet voor in de proefdieren die vaak gebruikt worden voor onderzoek naar het herstel van wonden.”

WIST U DAT…

…de pleister van de toekomst vanzelf verdwijnt?

Behandeling
“We hebben ontdekt dat mensen hun huid op een unieke manier herstellen, heel anders dan andere zoogdieren dat doen. De regeneratieve potentie van zweetklieren is één van de best bewaarde geheimen van ons lichaam.” Nu we dat geheim ontrafeld hebben, hopen onderzoekers dat ze die wijsheid kunnen gebruiken om wonden die niet meer helen, toch nog te dichten.

“Huidzweren – waaronder de exemplaren die veroorzaakt worden door diabetes of doorliggen – en andere wonden die niet helen, zijn een enorme last voor de gezondheidszorg. Het behandelen van deze chronische wonden kost alleen in de VS jaarlijks al miljarden dollars en dat wordt alleen maar meer.” De onderzoekers hopen dat ze op basis van dit onderzoek een behandeling kunnen ontwikkelen die ervoor zorgt dat wonden die weigeren om dicht te gaan, zich toch herstellen. “Doordat we een belangrijk proces in het helen van wonden hebben ontdekt, kunnen we nu op zoek naar behandelingen die zich op een nieuw doel richten: zweetklieren. We hopen dat dat de wetenschap in een veelbelovende, nieuwe richting leidt.”

Bronmateriaal

"Sweat glands play major role in healing human wounds, U-M research shows" - UofMHealth.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Daniel (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd