Zwarte Dood is niet meer

De bacterie die de Zwarte Dood veroorzaakte en in de Middeleeuwen miljoenen levens eiste, is waarschijnlijk uitgestorven, zo stellen onderzoekers.

De Zwarte Dood was een epidemie die in de Middeleeuwen rondwaarde. Lang was onduidelijk waaraan al die slachtoffers precies gestorven waren, maar onlangs bleek uit onderzoek dat de bacterie Yersinia pestis de boosdoener was en dat de Zwarte Dood dus eigenlijk de pest is.

China
De bacterie Yersinia pestis zorgt ook vandaag de dag nog voor problemen. Zo dook de pest in 2009 nog in China op. Onderzoekers vroegen zich echter af of de pest van tegenwoordig wel dezelfde was als die in de Middeleeuwen.

WIST U DAT…

…onlangs in een Nederlands kasteel een middeleeuwse orka werd teruggevonden?

Londen
Om dat uit te zoeken, vergeleken de onderzoekers de moderne Y. pestis met de ‘oude’ bacterie. Deze ‘oude’ bacterie was afkomstig uit besmette lichamen die in de Middeleeuwen in de buurt van Londen begraven waren, zo is op de site van de universiteit van McMaster te lezen.

Genen
De oude bacterie bleek genetisch gezien wat anders in elkaar te zitten dan de moderne variant. De onderzoekers stellen dan ook dat de oude versie van Y. pestis waarschijnlijk is uitgestorven. “Alhoewel we op dit moment niet uit kunnen sluiten dat er (in de Middeleeuwen, red.) nog een andere bacteriestam circuleerde,” vertelt onderzoeker Hendrik Poinar.

Voor veel mensen komt het onderzoek als een opluchting. Voor het eerst is bewezen dat de Zwarte Dood niet nog een tweede keer kan optreden. Anderen willen het graag in een tweede studie nog eens bevestigd zien. Gewoon: voor de zekerheid.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd