Zware roker heeft veel grotere kans op dementie

Mensen die op middelbare leeftijd twee pakjes oftewel zo’n veertig sigaretten per dag roken, hebben een veel grotere kans om twee veelvoorkomende vormen van dementie te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek. De zware rokers hebben twee keer zoveel kans op Alzheimer en ook de kans op vasculaire dementie steeg sterk door toedoen van de sigaretten.

Onderzoekers vermoeden al langer dat er een verband is tussen roken en dementie, maar het is voor het eerst dat dat ook wordt bewezen. De wetenschappers analyseerden de gegevens van 21.000 mensen. De data besloegen een lange periode. Een deel van de mensen rookte flink, een deel rookte matig en anderen rookten helemaal niet.

WIST U DAT…

…rokers in vergelijking met niet-rokers dommer zijn?

De mensen die minder dan een half pakje per dag rookten, liepen geen grotere kans op dementie. Maar de mensen die twee pakjes of meer wegpaften, hadden maar liefst 157 procent meer kans op Alzheimer. De kans op vasculaire dementie – hierbij wordt de bloedtoevoer naar de hersenen verstoord en sterven hersengebieden af – steeg maar liefst met 172 procent.

Het onderzoek bracht ook goed nieuws. Mensen die op middelbare leeftijd gestopt waren met roken, hadden twintig jaar later net zoveel kans op dementie als mensen die nooit gerookt hadden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd