Zonneschild kan baan van asteroïde wijzigen

Wetenschappers hebben een interessant idee geopperd om de baan van een asteroïde te wijzigen. Door een zonneschild tussen de zon en de asteroïde te plaatsen, ontvangt het ruimteobject minder straling en verandert de baan van het hemellicaam om de zon. Een Franse astronoom hoopt dat het idee wordt uitgevoerd om de asteroïde Apophis te verplaatsen. Apophis scheert in 2036 vlak langs de aarde.

Misschien heeft u ooit gehoord van het Yarkovsky-effect. Straling – bijvoorbeeld van de zon – oefent kracht uit op een klein hemellichaam, waardoor de baan van een object verschuift. Deze thermische kracht kan in de loop van de tijd veel effect hebben, en banen van objecten vele kilometers verleggen.

Door de straling deels te blokkeren, geeft de ruimtesteen minder warmtestraling af aan de kant die naar de zon is gericht. Kleine asteroïden produceren te weinig straling om de baan te veranderen. Grote asteroïden zijn kollosaal en daar is het effect te klein om een verschil te maken. Apophis is een middelgrote asteroïde en wetenschappers denken dat zulke asteroïden wel beïnvloed worden door de straling van de zon.

Er is één nadeel: wetenschappers weten niet goed hoe groot het Yarkovsky-effect is. Daarom is het moeilijk te voorspellen wat er gaat gebeuren met de Apophis als een zonneschild de straling van de zon blokkeert. Wellicht verergt de situatie door het zonneschild en komt Apophis op een ramkoers met de aarde te liggen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd