Wetenschappers hebben ontdekt dat de gigantische magmakamer onder Hawaii extreem dicht bij het oppervlak ligt. De kamer ligt op een diepte van slechts drie tot vier kilometer. Het is voor het eerst dat onderzoekers ontdekken dat een magmakamer zo ondiep ligt. Ergens is dat goed nieuws: de ondiepe magmakamer biedt grote mogelijkheden voor een alternatieve energiebron.
De onderzoekers bestudeerden de samenstelling van vulkanische gesteenten op Hawaii. De elementen in de rotsen verraden hoe diep de lava zat voordat deze de magmakamer verliet. De resultaten zijn verbazingwekkend: de magmakamer zit slechts drie tot vier kilometer onder de grond. Overigens hoeven mensen niet bang te zijn dat ze tijdens een aardbeving in de ondiepe magmakamer rollen: kilometers dikke stevige rotsen scheiden het magma van ons mensen.
WIST U DAT…
De ontdekking van de ondiepe magmakamer is belangrijk. Er wordt namelijk al lang over gedebatteerd. In 2008 werd er nabij de Kïlauea-vulkaan op Hawaii geboord om een geothermale fabriek te vestigen. Tijdens het boren stuitten de arbeiders naar eigen zeggen per ongeluk op een zeer oppervlakkige magmakamer. Wetenschappers waren sceptisch; de magma zou acht tot 40 kilometer onder het oppervlak zitten. Maar nu blijkt dat de arbeiders het mogelijk bij het juiste eind hadden.
En dat is goed nieuws. Als het magma inderdaad zo dicht bij het oppervlak zit, kan het voor Hawaii wel eens een toegankelijke bron van alternatieve energie vormen. De hitte van de magma kan prima gebruikt worden in fabrieken en is een stuk goedkoper dan de import van olie.